Catalunya Diari

La Guàrdia Civil alerta que el laboratori de drogues clandestí desmantellat a Mollerussa podria haver explotat

Es tracta del més gran descobert mai a la demarcació de Lleida i els investigadors avisen del perill de manipular químics sense coneixement

Material comissat en el laboratori de drogues desmantellat a Mollerussa. | LleidaDiari.cat

La Guàrdia Civil ha explicat que el laboratori de drogues clandestí desmantellat la setmana passada a Mollerussa podria haver explotat, com va passar a Segur de Calafell el 14 de maig i també el 14 de juny quan els inquilins de dos habitatges manipulaven presumptament productes químics per tractar plantes de marihuana. En el cas de Mollerussa, alerten que, si s'hagués produït una explosió, els danys haurien estat més greus, ja que es va trobar una gran quantitat de material i productes inflamables. Es tracta, reconeixen, del laboratori de drogues de disseny més gran descobert mai a la demarcació de Lleida. A més, els va sorprendre la magnitud de l'espai, la capacitat per produir una gran quantitat de drogues i el desconeixement i falta de formació de l'encarregat del laboratori per manipular químics. Destaquen que la col·laboració ciutadana va ser clau per iniciar aquesta investigació i animen a seguir denunciant qualsevol situació «sospitosa».

«Suposava un gran risc per a la salut pública i per a la seguretat ciutadana, ja que, per una banda, l'elaboració de la substància pot no ser la correcta i afectar greument el consumidor final i, per l'altra, perquè l'espai podria haver explotat i haver afectat no només el mateix pis sinó tot l'edifici, de diverses plantes i amb diversos veïns». Així ho ha assegurat el tinent de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial (UOPJ) de la Guàrdia Civil de Lleida que va dirigir aquesta operació contra el tràfic de drogues, anomenada 'Saldos'. Es va dur a terme dijous 22 de juny i va acabar amb la detenció de deu persones a Mollerussa, les Borges Blanques, Riudecols (Baix Camp), Pallejà (Baix Llobregat) i Barcelona. 


Tres dels detinguts van quedar en llibertat després de declarar a la Guàrdia Civil, fins que siguin citats pel jutge, i els altres set van passar a disposició judicial dissabte 24 de juny al jutjat de guàrdia de Lleida. Sis van quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar i el jutge va ordenar presó provisional sense fiança per l'altre, que era l'encarregat del laboratori desmantellat a Mollerussa, de 31 anys i nacionalitat espanyola. Arran de l'operació, la Guàrdia Civil va confiscar més de 20 quilos d'speed, 20 litres de producte semisòlid amfetamínic, 3.340 comprimits de MDMA (èxtasi), 250 grams d'haixix i 6.146 grams de marihuana. També una gran quantitat de material de laboratori, 3.000 euros en metàl·lic, tres turismes, diversos telèfons mòbils i ordinadors portàtils i documentació. Tot i que el tinent encarregat de la investigació no ha concretat el valor del material confiscat, fonts pròximes al cas han quantificat en més d'un milió d'euros el valor de mercat de la droga comissada al pis de Mollerussa.

En aquest laboratori de drogues de disseny situat en un pis de l'avinguda Barcelona de Mollerussa es duia a terme tot el procés d'elaboració d'speed i èxtasis per després distribuir-ho al consumidor final. Precisament la Guàrdia Civil sospita que els altres detinguts s'abastien de les drogues elaborades a Mollerussa i les venien al detall. 

El tinent de la Guàrdia Civil ha explicat que la investigació s'inicia gràcies a l'avís anònim d'un ciutadà. En aquest sentit ha agraït la col·laboració ciutadana i ha demanat que els veïns se segueixin implicant i avisant de situacions sospitoses com ara «si veuen molt tràfic de gent que no és habitual o senten fortes olors». «Els ciutadans són petits herois que, en aquest cas, han permès eliminar un risc per als ciutadans de Mollerussa i per a la salut dels joves de Lleida», ha assegurat el tinent. Reconeixen que quan comencen a investigar no sabien a què s'enfrontaven i que els sorprèn la troballa del laboratori. «No es pot fer d'un dia per un altre i cal una inversió mínima de 10.000 euros per aconseguir tots els aparells que hem trobat», explica el tinent que afegeix que molta de la maquinària procedia d'Alemanya i la Xina.


Comentaris

envia el comentari