Catalunya Diari

La pedregada d'aquest dijous provoca danys en prop de 3.600 hectàrees de fruita i cereal de la plana de Lleida

Primeres estimacions del Departament d'Agricultura, que assegura que les afectacions són molt irregulars

Cinc pomes petites d'una finca de Castellnou de Seana afectades per la pedregada. | LleidaDiari.cat

La pedregada d'aquest dijous ha provocat danys en prop de 3.600 hectàrees de fruita i cereal de la plana de Lleida, segons les primeres estimacions del Departament d'Agricultura, que assegura que les afectacions són molt irregulars. En concret, les tempestes que van caure dijous al migdia van descarregar sobre cinc comarques: el Segrià, el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Noguera i les Garrigues. Agricultura estima que la pedra va fer mal a 1.342 hectàrees de fruita de pinyol, 1.435 de fruita de llavor i unes 800 de cereal.

Les tempestes van escombrar la plana de Lleida en dues tongades, una primera entre dos quarts de dotze i dos quarts d'una del migdia, i una segona entre la una i deu minuts i les dues de la tarda. Segons Agricultura, les afectacions varien molt segons la finca. En alguns casos serà molt petita, d'un 10%, però en altres pot haver malmès gairebé tota la collita. Aquesta és la quarta pedregada d'aquest any i la segona que ha provocat danys significatius als cultius, després de la que es va registrar el 30 de març en municipis del Segrià i que va afectar sobretot cirerers, albercoquers i pruneres.

En el cas de la pedregada d'aquest 11 de maig, al Segrià les poblacions més afectades han tornat a ser Sucs i Raimat (al terme de Lleida), així com Gimenells i Almacelles. Amb menys intensitat també va caure sobre poblacions com Corbins, Benavent, la Portella, Vilanova de Segrià, Torrefarrera, Alguaire i Rosselló. En aquesta comarca, la majoria de danys s'han detectat en fruita de pinyol, sobretot en plantacions de nectarines i albercocs. En el cas del Pla d'Urgell, les principals afectacions són en finques de poma i pera així com camps de cereals d'Ivars d'Urgell, Castellnou de Seana, Linyola i Vilanova de Bellpuig.  D'altra banda, a la comarca de l'Urgell el municipi més afectat va ser La Fuliola, mentre que la pedra també va arribar a Agramunt, Puigverd d'Agramunt i Tornabous. Els conreus més afectats van ser de fruita de llavor i cereals, igual que a la Noguera, on la tempesta va ser mal a Vallfogona de Balaguer i Térmens. En el cas de les Garrigues, els danys s'han registrat en plantacions de fruita de les Borges, Juneda, Arbeca i Puiggròs.


Comentaris

envia el comentari