Catalunya Diari

La proposta de dos arquitectes locals s'imposa a la consulta popular sobre la reforma del centre de Mollerussa

Han votat el 10% dels veïns i comerciants que podien fer-ho

Aquesta és la primera vegada que s'ha convocat una votació d'aquesta característiques a la capital del Pla d'Urgell. | LleidaDiari.cat

La proposta Mollerussa + que mai de les dos arquitectes locals Cristina Clotet i Esther Gatnau s'ha imposat a la consulta popular convocada per l'Ajuntament que ha permès als veïns opinar sobre el futur urbanístic del centre de la ciutat. Podien triar entre tres opcions finalistes d'un concurs d'idees i la guanyadora ha obtingut el 58,44% dels vots emesos. Pel que fa a la participació, ha estat del 10,02%, és a dir, han votat 876 veïns i comerciants dels més de 8.500 que ho podien fer. Malgrat que la xifra no és molt elevada, l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, s'ha mostrat satisfet perquè assegura que en aquest tipus de processos participatius «costa molt arribar als dos dígits». És la primera vegada que s'ha convocat una votació d'aquesta característiques a la capital del Pla d'Urgell. La proposta guanyadora servirà per orientar l'equip de govern en la reforma de deu carrers i places del centre urbà.

Estaven convocats a la consulta 8.585 ciutadans majors de 16 anys i els 155 titulars dels comerços que hi ha a la zona del centre urbà que s'ha de remodelar. Les votacions van començar dilluns passat i es podien fer presencialment al consistori o també de forma telemàtica amb previ registre. En tots els casos, però, el vot es feia de forma electrònica i això, segons l'alcalde, ha estat una experiència pionera a Catalunya. Solsona considera que el procés ha estat molt positiu i que Mollerussa «ha fet un primer pas per instaurar els processos participatius en la seva manera d'articular les polítiques municipals». 


La proposta Tapís del valencià Antonio López ha quedat en segon lloc amb el 28,69% dels vots i Connecta't, representada pel gabinet barceloní encapçalat per Estanislau Roca i composat amb Joan Florit, Aitor Estévez i Yolanda Olmo, ha quedat en tercera posició amb el 12,87% dels vots. També s'han registrat 29 vots en blanc.

La consulta no és vinculant però l'equip de Govern s'ha compromès a respectar el resultat d'aquest procés participatiu. L'alcalde ha destacat que la proposta guanyadora prioritzar el vianant davant dels cotxes al centre i, a més, és la que presenta una idea més global connectant el centre amb la resta de la ciutat amb anelles verdes i aprofitant el recorregut urbà del canal d'Urgell.

Les obres costaran tres milions d'euros i han d'estar enllestides a mitjans del 2018. La meitat del pressupost l'assumirà la Generalitat a través del Pla de Barris. Els carrers que seran objecte de la primera fase de la reforma són l'avinguda Catalunya, el carrer Onze de Setembre, el Santa Cristina, el Ciutat de Lleida, l'Estrella, Ponent i Acadèmia, així com les places Major, la de l'Ajuntament i la Manuel Bertran. Un dels objectius de la reforma és que Mollerussa guanyi competitivitat comercial davant de l’amenaça que suposen les grans superfícies projectades a la ciutat de Lleida.


Comentaris

envia el comentari