Catalunya Diari

La seu d'ERC de les Borges apareix amb diverses pintades de suport a la reobertura de Tracjusa

La formació responsabilitza dels fets al president de l'associació de ramaders que promou la reobertura de la planta de Juneda
Pintades favorables al projecte de Tracjusa a la seu d'ERC a les Borges Blanques. | LleidaDiari.cat

La seu d'Esquerra Republicana de Catalunya de les Borges Blanques, situada al carrer Via Aurèlia, ha aparegut aquest dijous amb diverses pintades als vidres de la porta d'accés i de la façana exterior on s'hi pot llegir Tracjusa, Sí. A través de les xarxes socials, la secció local d'ERC de la capital de les Garrigues ha responsabilitzat directament de l'acció al president de l'associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) –entitat que agrupa uns 160 ramaders de la comarca i que està tramitant la reobertura de la planta de purins de Tracjusa- i regidor del PDeCAT a Puiggròs, Eduard Cau, instant-lo a «deixar d'assenyalar i coaccionar ERC».

«Continuarem defensant la salut de les persones i la qualitat del medi ambient, per sobre de quatre pintades ridícules i de retòriques buides», han escrit els republicans. Aquesta setmana, Cau va acusar ERC de fer un «ús partidista» de la seva oposició al projecte de la nova Tracjusa i va reclamar el suport d'Agricultura. Per la seva banda, ERC sosté el seu rebuig al fet que les instal·lacions de Tracjusa puguin tornar a funcionar utilitzant per a l'assecatge dels purins la gasificació de combustibles derivats de residus (CDR), en lloc de fer-ho mitjançant la cogeneració amb gas natural com havien funcionat fins al 2014, quan la planta es va veure obligada a tancar per la retallada estatal de les primes a les renovables. Els republicans entenen que el nou sistema podria comportar l'emissió de compostos i partícules que podrien ser nocius per a la salut humana. 


Cal recordar que al febrer el secretari general d'Ipcena, Joan Vàzquez, va denunciar el trencament de vidres a dues portes d'accés a la casa que té al municipi de Juneda i també va vincular els fets amb l'oposició que tant ell mateix com Ipcena porten a terme contra la nova Tracjusa. 

Per la seva banda, l'associació GAP, que promou la reobertura de la planta de Tracjusa, ha convocat per a les properes setmanes una tractorada fins a Lleida per denunciar l'oposició d'ERC i del Departament d'Agricultura al projecte, que preveu tornar a posar en marxa les instal·lacions fent servir CDR per a l'assecatge de purins. Els promotors defensen que aquesta és «l'única solució viable» des d'un punt de vista tècnic, ambiental i econòmic per reobrir la planta i donar sortida així l'important excedent de purins que es genera a les Garrigues i comarques de l'entorn.Comentaris

envia el comentari