Catalunya Diari

La temporada de Falles a l'Alta Ribagorça comença dissabte i espera rebre milers de visitants

L'organització assenyala que l'ocupació hotelera prevista a la zona és d'entre un 80 i un 100% entre el 17 de juny i el 22 de juliol

Les falles del Pirineu, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat | LleidaDiari.cat

La temporada de Falles a l'Alta Ribagorça arrencarà dissabte i la previsió de l'organització és que l'ocupació hotelera estigui entre el 80 i el 100% durant els caps de setmana de la festa. Per segon any, les Falles compten amb el reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, una distinció que ha popularitzat l'activitat. L'organització preveu que entre el 17 de juny i el 22 de juliol milers de persones participin de les activitats en els diferents pobles. La reconeguda activitat arrelada a l'Alta Ribagorça comptarà aquest 2017 amb un fulletó informatiu dels 'Camins de Foc' que es van estrenar l'any passat. 

Es tracta de deu itineraris senyalitzats per municipis fallaires per on s'encenen i es baixen les falles. Són uns recorreguts que es poden fer durant tot l'any i que estan adreçats a tots els públics. La intenció és que els visitants coneguin la història de les falles, gaudeixin de la natura i es preservi la tradició. El president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Josep Lluis Farrero, ha explicat que és «impossible» saber el nombre de visitants que participen de l'activitat. Això sí, ha admès que després del reconeixement de la UNESCO i dels episodis del programa de televisió 'El Foraster' (TV3), la participació s'ha multiplicat «considerablement». Per això, el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça ha pres diverses mesures per facilitar la mobilitat. I és que la internacionalització de les falles ha obligat als organitzadors a redimensionar l'activitat.

En primer lloc s'han habilitat pàrquings públics en aquells municipis que no en tenien. Per fer-ho s'ha pactat amb els propietaris de grans finques agrícoles i els han cedit puntualment aquests espais per estacionar-hi els vehicles. També s'ha habilitat un servei de taxis gratuïts per poder portar els visitants des de l'aparcament fins al centre de la festa del foc. Pel que fa a la seguretat, s'ha fixat un nombre màxim de falles per zona, de manera que s'impedeix que la possible massificació de persones pugui generar problemes de seguretat.

 

Les falles són una tradició que a cada municipi on se celebra es viu diferent. Actualment la tradició fallaire se celebra a 63 municipis de Catalunya, Andorra, França i la resta de l'estat espanyol. Dels 16 municipis catalans que ho celebren deu són a l'Alta Ribagorça. Cada falla té un pes d'aproximadament vint quilos i la tradició consisteix a encendre-la en els 'faros', portar-les pels tradicionals camins 'd'esses' fins a arribar a les places dels pobles.

El ritual d'arrels mil·lenàries arriba al seu punt àlgid la nit de Sant Joan, quan diversos pobles dels Pirineus celebren la festa de les Falles o la cremada del Tharo i del Haro que se celebra a la Val d'Aran. Les Falles van ser declarades patrimoni cultural immaterial per la UNESCO l'u de desembre de 2015.


Comentaris

envia el comentari