Catalunya Diari

La UdL inicia les excavacions al poblat ibèric del Gebut, a Soses

Es calcula que va estar ocupat entre els segles V i II a.C. i que les excavacions que es van fer als anys 40 només són una «minsa mostra» de la seva extensió

Els arqueòlegs excavant al poblat ibèric del Gebut, a Soses | LleidaDiari.cat

  El Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL) ha iniciat aquesta setmana les primeres excavacions arqueològiques al poblat ibèric del Gebut, al terme municipal de Soses (Segrià). Un equip de 25 persones, amb estudiants d'arreu de l'Estat, Portugal, i Grècia hi treballarà fins al 4 d'agost per intentar delimitar el perímetre, cercar la muralla que envoltava el jaciment, definir l'accés i comprovar la seqüència estratigràfica de quan es funda i s'abandona. Es calcula que va estar ocupat entre els segles V i II a.C. i els arqueòlegs creuen que la part excavada al cim del turó als anys 40 «només és una minsa mostra de la seva extensió total».

Els arqueòlegs de la UdL, encapçalats pel professor Joan López, creuen que el poblat s'estén en una superfície de més de 4.000 metres quadrats a uns 500 metres de l'actual nucli urbà, prop de la carretera que uneix Soses amb Aitona. Aquest enclavament ilergeta presenta una calçada central amb carrers transversals.

Els treballs d'aquest estiu només són una fase preparatòria de les futures campanyes anuals, que s'inclourien als programes quadriennals d'intervencions de la Generalitat. El GIP desenvoluparà un projecte complet de recerca, recuperació patrimonial i valoració social. Assumeix la direcció científica dels treballs de recerca, la recuperació patrimonial, la conservació i la valoració del jaciment, mentre el Laboratori d'Arqueologia de la UdL s'encarregarà de la restauració dels materials procedents d'aquest poblat ibèric.


Comentaris

envia el comentari