Catalunya Diari

L'Aeroport de Lleida-Alguaire acull un simulacre de l'aterratge d'emergència d'un avió amb diversos ferits

La direcció general de Protecció Civil ha activat el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya AEROCAT i l'aeroport lleidatà el seu Pla d'Autoprotecció

Imatge del simulacre
Imatge del simulacre | LleidaDiari.cat

L'Aeroport de Lleida-Alguaire, seguint el programa establert per Protecció Civil de la Generalitat al Pla d'Emergències Aeronàutiques de Catalunya AEROCAT, ha realitzat aquest dimarts un simulacre per comprovar la implantació del seu Pla d'Autoprotecció i posar a prova la coordinació dels diferents equips operatius en la gestió d'una gran emergència. També s'ha posat a prova l'operativitat de la persona de contacte amb els familiars en cas d'emergència (figura coneguda com a PECO). L'exercici ha consistit en la simulació d'accident d'una aeronau tipus A320 amb una quinzena de passatgers més la tripulació. La direcció general de Protecció Civil ha activat el Pla AEROCAT i l'aeroport el seu Pla d'Autoprotecció (PAU). El simulacre s'emmarca en la finalització del procés de certificació de l'aeroport lleidatà, d'Aeroports de Catalunya, per part de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA).

Simulació d'accident amb diversos passatgers

L'exercici ha consistit en la simulació d'accident d'un avió amb diversos passatgers. El personal de vol ha detectat una anomalia amb el tren d'aterratge i ha declarat l'emergència en vol. Després d'una passada en vol rasant des de la torre de control (TWR) s'ha confirmat visualment que el tren d'aterratge no s'ha desplegat. La torre de control ha iniciat el procediment de comunicacions i finalment s'ha activat el PAU en alarma general. Mentre l'avió realitzava vols en cercle per cremar combustible davant la previsió d'una maniobra d'aterratge complicat, els equips interns d'emergència s'han distribuït en plataforma i terminal i s'ha preparat la possible activació d'espais per a familiars. Un cop produït l'accident, s'ha passat el PAU a fase d'emergència general. Al mateix temps, Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya AEROCAT.

Els Bombers de la Generalitat han participat en les tasques d'extinció de l'incendi i han rescatat a les víctimes, les quals han traslladat a l'Àrea Sanitària organitzada pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Així mateix, han activat quatre camions Bombes Rurals Pesants (BRP), dos vehicles lleugers Unitat de Personal i càrrega (UPC). A l'arribada dels efectius dels Bombers de la Generalitat, aquests han assumit el comandament i la coordinació de l'emergència. Han donat suport a les tasques d'extinció que han iniciat els bombers de l'aeroport i han realitzat tasques de valoració i triatge. A més, han treballat en la recerca i el rescat de les víctimes que han resultat ferides per traslladar-les fins a zona segura al Post Mèdic Avançat on s'hi trobaven els efectius sanitaris del SEM.

 

Únic aeroport amb parc de Bombers permanent

Cal recordar que Lleida-Alguaire és l'únic aeroport de Catalunya que disposa d'un parc permanent amb efectius dels Bombers de la Generalitat que tenen la competència d'actuació en qualsevol emergència a l'interior de les instal·lacions. Els Mossos d'Esquadra també han participat en el simulacre per assegurar l'accés i sortida dels serveis d'emergència, així com assegurar la zona i regular els accessos a aquesta. Per fer-ho, el cos ha desplaçat al lloc un comandament en la supervisió tècnica, un altre comandament en l'accés a la zona aire, dues patrulles de trànsit i tres patrulles de seguretat ciutadana.

En l'equip d'ordre també ha participat la Guàrdia Civil, amb vint efectius i deu vehicles, com a responsable de la seguretat de l'aeroport en el costat aire. En coordinació amb el Centre de Comandament Avançat, la Guàrdia Civil ha treballat en el control d'accés i sortida dels equips d'emergència a la zona de les pistes, la regulació del trànsit dels vehicles a la zona aire, el control d'accés a l'àrea de l'accident i la custòdia de l'equipatge i la càrrega de l'aeronau. També han traslladat els passatgers que no han resultat ferits a la sala de persones d'il·leses. A més, en l'equip d'ordre també han participat efectius de la policia de l'Estat.

L'Aeroport de Lleida-Alguaire ha participat en el simulacre amb el director de l'aeroport que dirigeix el Pla de l'aeroport, la direcció d'operacions i la direcció de manteniment; a més de dos tècnics al CECOA que és on es rep i transmet l'alarma inicial i es fan els diversos avisos interns i externs. En total hi ha participat una vintena de figurants que han fet el paper de viatgers, personal de la tripulació i familiars.


Comentaris

envia el comentari