Catalunya Diari

L’Ajuntament solsoní deixarà de participar a la processó del Corpus i dona per tancada la polèmica amb el bisbe

L’alcalde assegura que aquest «és l’únic aspecte en què grinyolava la laïcitat de la corporació»

La corporació a la darrera celebració del Corpus | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Solsona deixarà de participar com a institució a la processó del Corpus, l'acte que s'enllaça amb la missa del diumenge de la festivitat i precedeix els ballets tradicionals de la plaça Major. Aquesta decisió, consensuada pels grups d'ERC, el PSC i Alternativa per Solsona-CUP, sense el suport del PDeCAT, s'adoptarà a partir de la pròxima festa, el dia 18, i comportarà una modificació a través del Ple del Reglament de protocol, honors i distincions. És una de les conclusions a les quals es va arribar aquest dimarts al vespre en una reunió de l'alcalde i els portaveus municipals. Abans d'això es va acordar donar per tancada la polèmica desfermada per les manifestacions del bisbe Xavier Novell, principal motiu de la trobada. L'alcalde, David Rodríguez, assegura que el canvi en la participació de la corporació local a les celebracions religioses del Corpus «queda al marge de l'episodi viscut aquests dies arran de la glossa del bisbe». Afirma que, si bé «s'ha precipitat un debat que havia quedat latent», «el que fem és recuperar un plantejament que fa nou anys ja havia formulat l'alcalde Xavier Jounou» per congruència amb la laïcitat de la institució.

Amb el canvi de govern a l'Ajuntament, el primer batlle republicà va exposar la necessitat de repensar la participació de la corporació a la processó, darrere el tàlem. Seguia com a exemple el fet de combregar durant l'eucaristia, una acció que s'ha de cenyir estrictament a una decisió personal de cada regidor. En un primer moment, segons Rodríguez, els regidors van optar per congelar el debat en pensar que «possiblement molts ciutadans no ho entendrien». Però s'ha considerat oportú recuperar la reflexió originària de Jounou, que «havia quedat latent». En qualsevol cas, Rodríguez destaca que «no s'ha d'interpretar aquest canvi com un càstig al bisbe per les seves manifestacions».

A més, «hi ha regidors que havien fet palesa la seva incomoditat de participar en la processó». En la resta d'actes, «l'Ajuntament continuarà acompanyant la comunitat catòlica», puntualitza l'alcalde, en referència a l'assistència a l'ofici religiós. David Rodríguez posa en relleu que «la participació en la processó és l'únic aspecte en què grinyolava la laïcitat de la corporació», amb la qual cosa deixa la porta tancada a altres canvis protocol·laris.


Comentaris

envia el comentari