Catalunya Diari

L'alcalde de Sant Esteve de la Sarga va advertir del perill d'esllavissada a la LV-9124 hores abans de l'incident

La zona segueix molt inestable i estan estudiant com iniciar les tasques de rescat i desenrunament amb seguretat

L'alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, va alertar hores abans del perill d'esllavissada que hi havia a la carretera LV-9124, segons ha avançat el diari Segre. A més a més, expliquen, va ser el mateix alcalde qui es va ficar en contacte amb el diari per alertar dels fets que, malauradament, van suscceïr hores més tard. En aquest sentit, Navarra ja havia comentat que s'havien viscut petits despreniments de pedres provocats, possiblement, per les fortes pluges dels darrers dies. 

Pla obert on es pot veure la carretera LV-9124 a Castell de Mur
Pla obert on es pot veure la carretera LV-9124 a Castell de Mur | LleidaDiari.cat

 

D'altra banda, l'alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, ha explicat aquest dimarts que la situació després de l'esllavissada viscuda aquest dilluns és complexa i es preveu que la feina sigui llarga perquè l'esllavissada ocupa 200 metres lineals de la carretera. «La zona és insegura i cal evitar qualsevol perill», ha dit. Mullol ha explicat que es tracta d'un accident «inesperat». «No és una esllavissada normal i corrent produïda per la pluja, encara que l'aigua hi hagi pogut intervenir, però no és una zona que estigui afectada per esllavissades d'aquesta mena», ha afegit. La principal tasca, ara, ha conclòs, és la de recuperar els cossos de les persones que es creu que hi han quedat atrapades. 

A hora d'ara inspeccionen la zona

Tres dotacions dels Bombers de la Generalitat s'han desplaçat aquest dimarts al matí a Castell de Mur (Pallars Jussà) i estan reunits amb tècnics de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya desplaçats a la zona per analitzar els terrenys on aquest dilluns al migdia es va produir una esllavissada de grans dimensions que s'hauria endut per davant un cotxe amb dos ocupants. Els serveis d'emergències desplaçats dilluns a la zona es van retirar al vespre en constatar que el terreny era molt inestable.

 

Segons informen des de Bombers, la zona «segueix sent molt inestable» i és per això que aquest dimarts al matí estan revisant el terreny per determinar com i quan es podran iniciar les tasques de rescat i desenrunament «amb seguretat». Els Mossos d'Esquadra segueixen tallant la carretera LV-9124 afectada pel despreniment, entre els quilòmetres 2,5 i 6, i demanen que ningú s'hi apropi perquè es tracta d'una zona inestable.

D'altra banda, segons ha informat també el diari Segre, l'esllavissada s'ha endut la capella de la Mare de Déu del Roser, de l'antic poble de Les Esplugues, sense habitants des de fa més de cinquanta anys, que estava format per quatre cases construïdes sota la roca. Tal com es pot veure en unes imatges facilitades pel diari, abans de l'esllavissada es pot veure l'ermita i, després de l'incident, es veu la zona totalment ensorrada i destruïda.Comentaris

envia el comentari