Catalunya Diari

Les Falles d’Alins esperen l’arribada d’unes 3.000 persones

En aquest petit poble de 80 habitats de la Vall Ferrera, les falles no es corren sinó que es baixen amb dos descensos simultanis

Un moment de les Falles d'Alins. | LleidaDiari.cat

Alins celebrarà el proper 23 de juny, coincidint amb la Festa Major del municipi, la baixada de les Falles de la localitat, una celebració organitzada per l'Associació Cultural i de Fallaires que té per objectiu ensenyar, divulgar i conservar aquesta tradició pirinenca. Aquest esdeveniment, que es va reprendre fa gairebé 30 anys, després d’una època en que es va deixar de practicar, és una de les festes més conegudes del Pallars Sobirà i cada any aplega centenars de persones que omplen el poble la nit de Sant Joan. En aquest sentit, la Vall Ferrera ja ha arribat al 100% de l’ocupació hotelera, ja que s’espera l’arribada d’unes 3.000 persones.

La presentació s’ha celebrat a la Diputació de Lleida, entitat que hi dona suport a través del Patronat de Turisme i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs per tal de promoure i fer difusió d’aquesta tradició que és un actiu cultural i turístic del Pirineu. En nom de la corporació i com a diputat del Pallars Sobirà, el vicepresident tercer, Gerard Sabarich, ha acompanyat l’alcalde d’Alins, Josep Maria Lladós, el president de l’Associació Cultural i de Fallaires, Vicenç Lladós, i el fallaire Andrés Domingo. Sabarich ha afirmat que amb les falles el Pirineu té un projecte excepcional, que genera riquesa, turisme i repercuteix molt positivament en tota la comarca. Per la seva part, l'alcalde d’Alins, Josep M. Lladós, ha assenyalat que el consistori té el deure i l’obligació de mantenir les falles i ha agraït la feina feta per l’Associació de Fallaires que hi estan treballant durant tot l’any per preparar-ho.

Cal recordar que la Unesco, a través del seu Comitè Intergovernamental de Salvaguarda del Patrimoni, va anunciar al desembre de 2015 la inscripció de les Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus a la seva llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat
En aquest petit poble de 80 habitats de la Vall Ferrera, les falles no es corren sinó que es baixen amb dos descensos simultanis. Per una banda, una baixada oberta a tothom des del turó de Sant Quirc d’Alins, amb un total de 250 falles acompanyades de 25 fallaires que actuen com a punts de referència i que els guien per evitar incidències durant la baixada. I per altra banda, una segona baixada d’un grup de 50 fallaires experimentats, que fan el descens des del Botanal. Tots dos grups arriben al centre del poble i es dirigeixen a la Falla Major de la plaça, on els més de 250 fallaires dipositen la seva Falla a la gran foguera. També es prepara un sopar popular amenitzat pels trabucaires de Tremp i els grallers de Sort. 


Comentaris

envia el comentari