Catalunya Diari

Les organitzacions agràries preveuen una major contractació aquesta campanya de la fruita per l'increment de producció

Deu municipis lleidatans afectats per pedregades l'any passat podran beneficiar-se de la rebaixa dels mòduls de l'IRPF tot i haver-ne quedat exclosos inicialment

Les organitzacions agràries volen defugir d'un «efecte crida» | LleidaDiari.cat

Les organitzacions agràries preveuen una major contractació aquesta campanya de la fruita tenint en compte que les previsions per enguany parlen d'un increment de la producció en relació amb la campanya passada, tot i que volen defugir d'un «efecte crida». D'altra banda, des de la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida han reclamat als ajuntaments que s'hagin vist afectats per pedregades que ho comuniquin amb l'aprovació d'acords de ple per tal que els pagesos puguin beneficiar-se d'una reducció dels mòduls de l'IRPF i no hi hagi cap localitat afectada que en quedi fora. En aquest sentit, des de la subdelegació han gestionat la inclusió de deu municipis lleidatans que van patir pedregades el 2016 i que inicialment no figuraven a la llista elaborada pel Departament d'Agricultura. Altrament, els sindicats agraris han expressat el seu desacord amb què els empresaris agraris hagin de portar un registre horari individualitzat dels treballadors del camp, mentre des de la UGT i CCOO valoren positivament la mesura per tal que es puguin comptabilitzar totes les hores extra que fan aquests.

Les organitzacions agràries preveuen una campanya de la fruita «normal i tranquil·la», la qual arrencarà al maig amb l'inici dels treballs d'aclarida i seguirà amb la recol·lecció. Segons han explicat des de JARC-COAG i Asaja durant la reunió de planificació de la campanya agrària 2017 celebrada a la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida, s'espera un increment de producció respecte a la campanya anterior, sobretot en fruita de pinyol, cosa que fa preveure un increment de la contractació en relació amb la passada en què va donar feina a unes 21.000 persones a les comarques de Lleida, entre treballadors del camp i de centrals fructícoles. 


Des d'Unió de Pagesos encara no s'atreveixen a vaticinar aquest increment de contractació i prefereixen esperar a veure com evoluciona la climatologia en els properes setmanes, i més tenint en compte que ja s'han registrat dues pedregades aquest any i que el passat se'n van comptabilitzar unes setze a la plana de Lleida. A més, es preveu una baixada de temperatures important en els pròxims dies, que podria malmetre una part de la producció, segons Asaja. Tot i això, els sindicats agraris volen evitar un «efecte crida» i, en aquest sentit, deixen clar que en cas que finalment faci falta més mà d'obra que la campanya anterior, les organitzacions i els empresaris ja planifiquen i gestionen la contractació a través dels diferents mecanismes existents a través de l'administració i no agafant gent que arriba sense feina d'altres punts de l'Estat. Des de CCOO han demanat a les persones interessades que s'inscriguin a les oficines de treball especificant que volen treballar en la campanya agrària. 

Pel que fa a la contractació en origen serà similar a la campanya passada, en concret seran unes 274 persones que es contractar per treballar a la fruita en altres països. La majoria provindran de Colòmbia, mentre una desena del Senegal. «La contractació en origen treballem perquè es mogui dins uns límits», prioritzant així la contractació de persones aturades, segons ha remarcat la subdelegada del govern de l'Estat a Lleida, Inma Manso.


Comentaris

envia el comentari