Catalunya Diari

L'Escola d'Oficials Forestals comença les classes formant professionals altament qualificats en motoserra

Pretén millorar la seguretat a la feina i augmentar la productivitat dels treballadors

El Bosc del Gerdar, al Pallars Sobirà, acull aquests dies les primeres pràctiques dels alumnes de l'Escola d'Oficials Forestals en l'apartat de motoserra. Es tracta d'una formació que vol posar al mercat laboral professionals altament qualificats per tal de millorar la seguretat laboral i augmentar la productivitat. El curs és de sis mesos, entre teoria i pràctica, i en aquesta primera edició formarà una dotzena d'alumnes. 

Pla general d'un home tallant el tronc d'un arbre amb motosserra al Bosc del Gerdar
Pla general d'un home tallant el tronc d'un arbre amb motosserra al Bosc del Gerdar | LleidaDiari.cat

L'Escola d'Oficials Forestals és una cooperativa creada per tres socis, del Pallars Jussà, el Montsià i la Garrotxa, que tenen com a objectiu formar oficials forestals i difondre la cultura de l'aprofitament del bosc. Els alumnes surten de l'Escola amb el Certificat Europeu de Motoserra i esperen aconseguir el reconeixement en l'àmbit català d'aquesta formació. Es tracta del curs més complet d'aquestes característiques que s'imparteix a Catalunya.

  

Miquel Cases, director de l'Escola, ha dit que aquesta formació cada cop està més demandada pel sector donat que està comprovat que els alumnes formats amb aquest certificat augmenten la productivitat i baixen la sinistralitat al bosc. Cases ha afegit que l'objectiu és que la dotzena d'alumnes que formen cada any surtin amb feina, donat que hi ha necessitat de mà d'obra qualificada. El certificat de motoserrista europeu (ECC - European Chainsaw Certificate) és una formació bastant recent a Catalunya i a Espanya, donat que es va començar a implantar l'any 2014 i té per objectiu garantir la qualitat del treball del professional de bosc.

Dos alumnes de L'Escola d'Oficials Forestals treballen en fer caure un arbre amb motosserra
Dos alumnes de L'Escola d'Oficials Forestals treballen en fer caure un arbre amb motosserra | LleidaDiari.cat

 

Aquest primer trimestre hi ha cinc alumnes i d'aquí a tres mesos començarà una nova tongada de participants. Andreu Fargas, alumne de l'escola, ha explicat que fins ara havia fet cursos monogràfics de motoserra però que s'ha inscrit a aquest curs per adquirir una formació més completa i poder treballar dins el sector forestal amb garanties. Els alumnes aprenen les diferents tècniques per tallar arbres amb aquest aparell per serrar i com fer-ho depenent del diàmetre del tronc. A més, també se'ls ensenya a treballar amb maquinària pesant per terrenys complicats.

 

L'Escola està situada a València d'Àneu i les pràctiques les realitzen al bosc del Gerdar, comunal de l'Entitat Municipal Desentralitzada de Sorpe. Les sessions de pràctiques serveixen també per fer un aprofitament forestal a aquest indret. Aquest projecte s'ha beneficiat d'una subvenció per a projectes singulars en el marc de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius i projectes Aracoop. Entre els aspectes que s'han valorat destaca que aquestes entitats porten a terme una tasca que promou l'economia social fomentant la reactivació econòmica i l'ocupació.

Un alumne de L'Escola d'Oficials Forestals fa pràctiques de motosserra amb un tronc d'un arbre
Un alumne de L'Escola d'Oficials Forestals fa pràctiques de motosserra amb un tronc d'un arbre | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari