Catalunya Diari

L'Escola de Pastors de Catalunya celebra el seu desè aniversari a Arbeca homenatjant un jove pastor del municipi

El centre, amb seu a Rialp, ha situat la celebració a les Garrigues per homenatjar un pastor arbequí que va morir en un accident l'any 2006

Imatge del discurs del Jordi Perelló, veí del municipi d'Arbeca
Imatge del discurs del Jordi Perelló, veí del municipi d'Arbeca | LleidaDiari.cat

L'Escola de Pastors de Catalunya ha celebrat aquest dissabte a l'Ermita de Sant Miquel de les Borgetes, a Arbeca, a les Garrigues, el seu desè aniversari amb una gran trobada d'alumnes de totes les promocions i també amb l'homenatge a Albert Moya, un jove pastor del municipi que va morir en un accident l'any 2006. La família del l'Albert ha volgut premiar tots els anys amb una ampolla d'oli al pastor més jove de cada promoció i, enguany que l'Escola compleix deu anys, la festa de final de curs se celebra a Arbeca. El tossal de la Pleta ha estat el lloc on s'ha descobert una placa de record a l'Albert, seguida d'una jornada en què estudiants i professorat han fet un tast d'oli a la cooperativa del poble i han celebrat un dinar de germanor amb la presència de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà.

L'Escola de Pastors de Catalunya ha celebrat aquest dissabte els seus deu anys formant pastors i pastores del territori a la seva seu a Rialp, al Pallars Sobirà, però ho fan a les Garrigues, al municipi d'Arbeca. Bona part de l'alumnat s'ha trobat aquest dissabte davant la cooperativa d'Arbeca, en una jornada festiva i emocionant per l'homenatge a un jove pastor arbequí, l'Albert Moya, que va morir en un accident de trànsit l'any 2006. «Els pares de l'Albert van contactar el segon any de l'Escola amb nosaltres i van dir que volien que es recordés al seu fill, que tot i no haver estat alumne, volia ser pastor», explica una de les treballadores de l'Escola, Imma Rubio. Els pares de l'Albert Moya han regalat cada any una ampolla d'oli al pastor més jove de cada promoció, expliquen les responsables del centre i enguany que es compleixen deu anys, es va decidir «traslladar la festa de final de curs a Arbeca», diu Rubio. 

 

Un ofici de present i futur

L'alumnat s'ha trobat davant la cooperativa del municipi per marxar al Tossal de la Pleta, un espai on es guardava abans el bestiar que sortia a pasturar, i on s'ha descobert una placa en record a l'Albert, en un acte en què un dels veïns del poble, el Jordi Perelló, ha recordat com era el jove arbequí.  Els deu anys de l'Escola han servit, segons explica la responsable, Laia Batalla, per a què el centre sigui un «projecte consolidat, ja que l'ofici de pastor no és un ofici de passat, sinó de present i de futur». A més, Batalla també ha explicat que la majoria de l'alumnat treballa un cop finalitzat el curs a la seva pròpia explotació i s'enfronta a un problema greu a nivell europeu com és la manca d'accés al terreny. «Costa molt trobar un tros de terra per posar-hi un ramat», ha afirmat la responsable de l'Escola de Pastors. 

Imatge de detall d'una fotografia de dos alumnes de l'Escola de Pastors de Catalunya
Imatge de detall d'una fotografia de dos alumnes de l'Escola de Pastors de Catalunya | LleidaDiari.cat

 

Tot i això, hi ha exemples de diferents alumnes d'aquest curs i l'anterior. L'Aitana Saiz, alumna del curs 2018, ha finalitzat la formació i ara treballa en un projecte per posar un ramat de cabres a l'Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners (La Selva) i fer gestió forestal. «Ara m'hi posaré després d'haver aprés molt durant tot el curs», ha explicat l'Aitana, que ha afegit que l'Escola de Pastors és «l'única opció que els queda» als futurs pastors que no vénen de família ramadera. Per la seva banda, l'Àlex Rubia ha pogut quedar-se amb un ramat d'una parella de Gavàs (Pallars Sobirà), que està a punt de jubilar-se. «L'Escola m'ha canviat la vida, sóc de Barcelona i ara agafo el relleu d'una explotació al terme de la Guingueta d'Àneu», ha apuntat.

La jornada de celebració dels deu anys de l'Escola de Pastors de Catalunya ha comptat amb la presència de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, en el dinar de germanor que s'ha fet a l'Ermita de Sant Miquel de les Borgetes, prop del municipi d'Arbeca i posteriorment, s'han entregat els diplomes als pastors i pastores del curs 2017 i s'ha fet un debat sobre petita pagesia.  El total d'alumnes que s'han format a l'Escola de Pastors són 171, tot i que, des del 2009, segons expliquen les responsables, s'han fet 431 sol·licituds. 


Comentaris

envia el comentari