Catalunya Diari

L’Estany d’Ivars i Vila-sana organitza un taller familiar per aquest dissabte

Imatge promocional
Imatge promocional | LleidaDiari.cat

L'Estany d'Ivars i Vila-sana proposa a les famílies de la comarca una activitat per aquest dissabte 8 de desembre, un CaçaTió. Les famílies participants hauran d'arribar a Cal Sinén cap als volts de les 10.30 hores, que serà l'hora d'inici de l'activitat. En aquest mateix punt, se'ls facilitarà un mapa amb informació per a la recerca. Quan les famílies trobin el seu tió tot passejant per l'espai natural de l'estany d'Ivars i Vila-sana, s'haurà de tornar al punt d'inici on hi trobaran elements per vestir el Tió i personalitzar-lo.

L'experiència familiar clourà amb un esmorzar de xocolata desfeta i coca per totes les famílies participants. L'activitat té un preu de deu euros i inclou un Tió per família, els elements per personalitzar-lo i l'esmorzar. Les places són limitades. Cal reserva prèvia al telèfon 973 71 13 13 o enviant mail a: [email protected] . Més informació: www.estanyivarsvilasana.cat.

L'important espai natural de l'Estany d'Ivars i Vila-sana

L'estany d'Ivars i Vila-Sana va acollir el mes de juliol l'alliberament de sis exemplars de tortugues en una acció dins el marc de reintroducció d'aquesta espècie protegida amb alt risc d'extinció que es va iniciar el 2011. Des de llavors, s'han alliberat a l'estany prop d'una cinquantena de tortugues joves i adultes, totes procedents del Centre de Reproducció d'Amfibis de Catalunya (CRARC). En aquest sentit, a principis del 2018 es va constatar la segona reproducció de l'espècie a l'estany a través de la troballa d'una altra cria, per part d'un visitant.

Aquest fet, expliquen des del Consell Comarcal de l'Urgell, reflecteix que l'espècie «s'està adaptant bé a l'espai i que l'estany té bones condicions per consolidar el nucli poblacional malgrat ser una espècie que es reprodueix lentament». El director tècnic del CRARC, Quim Soler, apunta que «és un projecte a llarg termini perquè no es puguin alliberar tortugues cada any, ja que es tracta d'una espècie molt amenaçada».A l'estany hi ha més mascles que femelles, un fet que «no és negatiu», ja que si hi ha més mascles poden trobar femelles i reproduir-se. De les dues tortugues aquàtiques autòctones de Catalunya, la de l'estany és la que es preveu més amenaçada, ja que s'estima que a tot el territori quedin probablement menys d'un miler d'exemplars i concentrats en pocs nuclis com el Delta de l'Ebre, la Sèquia de Salou, els Aiguamolls de l'Empordà i Sils.


Comentaris

envia el comentari