Catalunya Diari

Licitats els projectes de restauració de molins a Bellpuig i Arbeca

Es tracta de la segona fase del projecte de restauració del Molí Vell de Bellpuig, i el de la recuperació dels edificis i de l’espai del Molí de l’Ambó

Imatge del molí fariner de Bellpuig
Licitats els projectes de restauració de molins a Bellpuig i Arbeca en el marc del projecte Ponent Actiu | LleidaDiari.cat

La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica i en el marc del projecte Ponent Actiu finançat amb fons europeus FEDER, ha tret a licitació la segona fase del projecte de restauració del Molí Vell de Bellpuig, i el de la recuperació dels edificis i de l'espai del Molí de l'Ambó i creació d'una ruta cicloturística d'Arbeca, amb un pressupost total de 340.000 €.

Pel que fa a la segona fase de la restauració del Molí Vell de Bellpuig, està previst fer actuacions de consolidació estructural. La vila de Bellpuig posseeix un conjunt patrimonial arquitectònic i arqueològic de gran valor i molt rellevant pel que fa a la ruta que antigament feia l'aigua en aquestes contrades. Segles enrere, Bellpuig formava part de la Ruta dels Mercaders, on hi havia dispersats molins fariners per la vall del Corb, que aprofitaven la força de l'aigua per moldre el blat.

Servirà per divulgar i valorar el patrimoni cultural d'aquest bé històric

En el cas de Bellpuig, l'antic senyor, el duc de Sessa, per concessió reial de Pere el Cerimoniós, va poder desviar les aigües del riu Corb i va fer construir diversos molins. La recuperació del Molí Vell i la reutilització d'aquest espai servirà per divulgar i valorar el patrimoni cultural d'aquest bé històric. Aquesta actuació s'emmarca dins dels elements a destacar en la ruta turística del riu Corb.

El temps per a l'execució del projecte serà de 7 mesos. El pressupost base de licitació és de 191.581,10 €, més 40.232,03 € corresponents a l'IVA del 21%, que fan un total de 231.813,13 €. L'altra licitació està centrada a Arbeca i té com a objecte la recuperació dels edificis i de l'espai del Molí de l'Ambó i creació d'una ruta cicloturística.

 

Manteniment i consolidació de les construccions històriques

Les actuacions consistiran a fer un manteniment i consolidació de les construccions històriques del molí fariner i les seves instal·lacions annexes, com poden ser la bassa, el cacau, les séquies i altres; totes elles construïdes amb pedra del país i actualment en estat d'abandonament. En paral·lel a la consolidació de les estructures i construccions de pedra esmentades, també es farà una actuació de neteja i sanejament de l'entorn, que avui es troba totalment envaït per herbes i matolls.

S'habilitarà un pas per vianants i bicicletes, que comunicarà el molí pel fons de la vall amb el camí del Borrell. Per tal de valorar les estructures històriques recuperades, es projecta la creació d'una ruta cicloturista circular amb sortida i arribada al nucli urbà d'Arbeca, que arribaria al Molí de l'Ambó pel camí dels Omellons i retornaria pel camí del Borrell. Aquesta ruta connectarà amb la resta de la ruta per la Vall de Vinaixa que el projecte Ponent Actiu ha posat en marxa.

El temps per a l'execució del projecte serà de 4 mesos. El pressupost base de licitació és de 89.820,59 €, més 18.862,33 € corresponents a l'IVA del 21%, que fan un total de 108.682,92 €. El projecte Ponent Actiu aposta per la consolidació d'un model de turisme sostenible i competitiu a les terres de Lleida a través de 58 projectes de municipis de les comarques de l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Segrià i les Garrigues, amb una despesa total que ascendeix a 3.836.103,47 €, amb el cofinançament del 50% dels fons FEDER, un 25% pels municipis beneficats; i l'altre 25% de recursos propis.


Comentaris

envia el comentari