Catalunya Diari

Linyola recupera la ruta transhumant fins a Taüll

Amb la intenció de recuperar la tradició transhumant

L'Ajuntament de Linyola vol recuperar la ruta transhumant de Linyola fins al municipi i Taüll. Aquesta ruta, d'uns 142 quilòmetres aproximadament, és el recorregut que feien els pastors d'ovelles entre la Vall de Boí i els pobles del Pla d'Urgell. Per comprovar l'estat d'aquesta ruta, cinc corredors membres del Centre Excursionista de Linyola i del Centre Excursionista Alta Ribagorça, van realitzar la caminada a peu entre els dos municipis. Àlex Masses, alcalde de Linyola i un dels corredors que va realitzar l'excursió, explica que aquesta fita neix amb la intenció de recuperar la tradició transhumant. «Aquesta fita l'hem batejat com la «Transcabanera». Precisament un dels integrants del grup, en Carles Raimat, és fill de Ca de Blasi de Taüll, família que va realitzar un dels últims desplaçaments de ramats dovelles a peu entre la Vall i el Pla d'Urgell, per una de les cabaneres mil·lenàries de Catalunya», explica Mases.

Imatge de l'arribada a Taüll
Imatge de l'arribada a Taüll | LleidaDiari.cat

La Transcabanera va sortir de Linyola el dilluns 30 d'Abril a les 6.30 hores del matí i va arribar a Taüll a les 12.00 del migdia de dimarts dia 1 de maig, després de superar 142 kilòmetres, 5.300 metres de desnivell positiu i 29.50 hores de ruta. La ruta transhumant acostumava a durar una setmana. «A l'arribada ens van rebre amics i autoritats de la Vall de Boí com Manel Vicent, alcalde de Durro; Lluís Farrero President del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça i Joan Perelada, alcalde de la Vall de Boi», descriu Mases.

Imatges de la ruta
Imatges de la ruta | LleidaDiari.cat

 

Segons l'alcalde, entre els ajuntaments de Linyola i la Vall de Boí ja es treballa per concretar un projecte de recuperació d'aquestes rutes. «La intenció és la de recuperar aquest patrimoni mil·lenari i poder dissenyar diferents iniciatives i rutes culturals, lúdiques i esportives que posin en relleu aquests paisatges i eviti que part de la nostra història caigui en l'oblit», finalitza Mases.

La ruta té més de 100 quilòmetres
La ruta té més de 100 quilòmetres | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari