Catalunya Diari

Linyola restaura l'antiga porta de l'Ajuntament

Datada del 1909 ara l'equip de govern vol proposar que sigui declarada com a Bé Cultural d'Interès Local
Pla curt on es pot veure el procés de restauració de l'antiga porta de fusta
Pla curt on es pot veure el procés de restauració de l'antiga porta de fusta | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Linyola (Pla d'Urgell) ha iniciat les obres de restauració i recuperació de l'antiga porta de fusta d'entrada al consistori, datada del 1909 i que es trobava en bastant mal estat de conservació degut a les inclemències meteorològiques i el pas del temps.

 

La porta est√† formada per dues parts sim√®triques de fusta acabada en un arc de mig punt, amb una senzilla decoraci√≥ de l√≠nies incises i amb el pom i ornaments de metall. A la part superior de cada meitat hi ha la inscripci√≥: 'ANO' i '1909'. L'equip de govern vol proposar que aquest element sigui declarat B√© Cultura d'Inter√®s Local i un cop estigui restaurada est√† previst exposar-la als baixos de l'Ajuntament perqu√® tothom la pugui contemplar ja que fins ara estava guardada als magatzems de l'antic escorxador.

 

 

Es tracta d'una intervenció de conservació preventiva

El criteri que se seguir√† en la restauraci√≥ ser√† el de la recerca i la recuperaci√≥ de l'aspecte original de la porta, en la mesura del que sigui possible. Es tracta d'una intervenci√≥ de conservaci√≥ preventiva i curativa. L'alcalde de Linyola, √Älex Mases, ha explicat que aquesta porta ha format part de la hist√≤ria del municipi durant d√®cades i per aix√≤ veu necess√†ria la seva recuperaci√≥ per poder-la mostrar als ve√Įns del municipi. Segons Mases, l'estat de conservaci√≥ de la porta ''√©s bo'', ja que la fusta no presenta zones debilitades.

Pla obert on es pot veure l'antiga porta de fusta de l'Ajuntament de Linyola
Pla obert on es pot veure l'antiga porta de fusta de l'Ajuntament de Linyola | LleidaDiari.cat

 

 

Aix√≠ mateix, el tirador de la porta est√† lleugerament oxidat i t√© restes de pintura. a la superf√≠cie, la porta est√† pintada amb una pintura que es troba en bastant mal estat a conseq√ľ√®ncia d'antigues humitats i ressecaments. Tamb√© hi ha una gran quantitat de grapes clavades a l'exterior i algun grafiti. La persona que est√† duent a terme la recuperaci√≥ de l'antiga porta de fusta de l'Ajuntament √©s Idoia Tantull, restauradora que ja va recuperar l'antic carro funerari. Els treballs s'estan duent a terme a l'antic escorxador i duraran aproximadament unes sis setmanes.

Pla mitjà on es pot veure Idoia Tantull restaurant l'antiga porta de fusta de l'Ajuntament
Pla mitjà on es pot veure Idoia Tantull restaurant l'antiga porta de fusta de l'Ajuntament | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar...



Comentaris

envia el comentari