Linyola restaura l'antiga porta de l'Ajuntament

Datada del 1909 ara l'equip de govern vol proposar que sigui declarada com a Bé Cultural d'Interès Local
Pla curt on es pot veure el procés de restauració de l'antiga porta de fusta | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Linyola (Pla d'Urgell) ha iniciat les obres de restauració i recuperació de l'antiga porta de fusta d'entrada al consistori, datada del 1909 i que es trobava en bastant mal estat de conservació degut a les inclemències meteorològiques i el pas del temps.

 

La porta est√† formada per dues parts sim√®triques de fusta acabada en un arc de mig punt, amb una senzilla decoraci√≥ de l√≠nies incises i amb el pom i ornaments de metall. A la part superior de cada meitat hi ha la inscripci√≥: 'ANO' i '1909'. L'equip de govern vol proposar que aquest element sigui declarat B√© Cultura d'Inter√®s Local i un cop estigui restaurada est√† previst exposar-la als baixos de l'Ajuntament perqu√® tothom la pugui contemplar ja que fins ara estava guardada als magatzems de l'antic escorxador.

 

 

Es tracta d'una intervenció de conservació preventiva

El criteri que se seguir√† en la restauraci√≥ ser√† el de la recerca i la recuperaci√≥ de l'aspecte original de la porta, en la mesura del que sigui possible. Es tracta d'una intervenci√≥ de conservaci√≥ preventiva i curativa. L'alcalde de Linyola, √Älex Mases, ha explicat que aquesta porta ha format part de la hist√≤ria del municipi durant d√®cades i per aix√≤ veu necess√†ria la seva recuperaci√≥ per poder-la mostrar als ve√Įns del municipi. Segons Mases, l'estat de conservaci√≥ de la porta ''√©s bo'', ja que la fusta no presenta zones debilitades.

Pla obert on es pot veure l'antiga porta de fusta de l'Ajuntament de Linyola | LleidaDiari.cat

 

 

Aix√≠ mateix, el tirador de la porta est√† lleugerament oxidat i t√© restes de pintura. a la superf√≠cie, la porta est√† pintada amb una pintura que es troba en bastant mal estat a conseq√ľ√®ncia d'antigues humitats i ressecaments. Tamb√© hi ha una gran quantitat de grapes clavades a l'exterior i algun grafiti. La persona que est√† duent a terme la recuperaci√≥ de l'antiga porta de fusta de l'Ajuntament √©s Idoia Tantull, restauradora que ja va recuperar l'antic carro funerari. Els treballs s'estan duent a terme a l'antic escorxador i duraran aproximadament unes sis setmanes.

Pla mitjà on es pot veure Idoia Tantull restaurant l'antiga porta de fusta de l'Ajuntament | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar...Comentaris

envia el comentari