Catalunya Diari

Lleida podria no passar a la fase 2 el proper dilluns, dia 1 de juny

El Departament de Salut assegura que no compleix encara les condicions necessàries per rebaixar les mesures de confinament

Imatge de l'Eix Comercial de Lleida ple de gent, el dia 23 de maig de 2020.
Imatge de l'Eix Comercial de Lleida ple de gent, dissabte 23 de maig de 2020. | LleidaDiari.cat

El Departament de Salut té previst demanar al Ministeri de Sanitat que les regions sanitàries de Girona i la Catalunya Central passin a la fase 2 del desconfinament a partir del dilluns vinent, 1 de juny. Aquesta mesura també inclou les àrees de gestió assistencial del Garraf i de l’Alt Penedès. En canvi, l'executiu català ha considerat que l'àrea sanitària de Lleida no compleix encara les condicions necessàries per rebaixar les mesures de confinament, per la qual cosa preveu que continuï almenys una setmana més en la fase 1.

No obstant, poc després d'haver-se fet públic el comunicat amb el llistat de regions sanitàries que passarien a la fase 2, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que no es descarta encara demanar la fase 2 per a Lleida, tot i que ha avançat que «vol esperar un parell de dies» per veure com evoluciona la tendència actual, que mostra un augment dels casos de la Covid-19. «Volem comprovar si aquesta tendència es manté a l'alça o es pot controlar i està tot identificat», ha explicat la consellera. «Això no vol dir que d'aquí a dilluns no passi, simplement vol dir que aquest dilluns no hem fet la proposta», ha explicat, però «podria ser que la fem més endavant i esperem poder-la fer».

En tot cas, Vergés ha explicat que els responsables de Salut no estan «especialment preocupats» perquè el volum de casos detectats «no és molt gran», però ha subratllat que és una tendència que demana «prudència» i mirar la qüestió «amb calma».

Factors per determinar el canvi de fase

Des del Govern s'indica que l’avançament d’una fase a una altra de qualsevol territori es basa en la conjunció de «múltiples factors». D’una banda, cal constatar que es manté l’evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic –bàsicament, la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva-, i de l'altra, es té en compte l’impuls donat a l’atenció primària per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos amb la disposició de proves PCR.

En les regions que avancen a la segona fase, la limitació horària per passejar, fer esport i sortir amb infants es limita al respecte de la franja destinada als majors de 70 anys. Es reprenen parcialment les activitats restringides en la fase 1, amb limitacions d’aforament, com ara els restaurants amb servei de taula i les grans superfícies comercials, sense la possibilitat de romandre en zones comunes o recreatives.

En l'àmbit cultural, entren en funcionament els cinemes i els teatres, així com els monuments i equipaments culturals, amb el manteniment de mesures de seguretat i d'higiene. Finalment, a la possibilitat d'anar a llocs de culte i assistir a vetlles i enterraments, s'hi suma també la celebració de casaments, amb restriccions pel que fa al nombre de convidats.


Comentaris

envia el comentari