Catalunya Diari

Lleida és on l'helicòpter nocturn del SEM ha fet més serveis en un any

La majoria de pacients traslladats per aire de nit als hospitals catalans han patit un accident de trànsit o un infart
Un helicòpter del SEM, obert des de darrere
Un helicòpter del SEM, obert des de darrere | LleidaDiari.cat

La demarcació de Lleida és el territori català on l'helicòpter nocturn del SEM ha fet més serveis en el primer any de funcionament. Dels 177 trasllats de nit que s'han fet a tot Catalunya des del 15 de juliol de 2018 fins al 30 de juny de 2019, 51 han estat des de Ponent (36) i l'Alt Pirineu i Aran (15), la qual cosa suposa el 28,8% del total.

 

El motiu és que la demarcació de Lleida és un territori on el temps de trasllat fins a un hospital de referència és més gran i on hi ha menys unitats de terra i per tant cal intentar no deixar sense cobertura de terra el territori. «Per exemple, al Pallars només hi ha una unitat avançada i si aquesta marxa a Barcelona, deixem el territori sis hores sense cobertura», ha explicat el gerent del SEM, el doctor Antoni Encinas.

 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

La majoria de pacients han patit algun traumatisme

La majoria dels 177 pacients que han fet ús d'aquest servei medicalitzat han patit algun traumatisme causat majoritàriament per un accident de trànsit (28%) o un infart (24%).

  

 

El servei d'helicòpter nocturn del SEM «és un projecte de país molt complex» que es desenvoluparà els pròxims anys amb l'objectiu que els hospitals de referència de Catalunya puguin rebre pacients de qualsevol punt del territori, ha explicat Encinas. És per això, afegeix, que aquest servei és especialment útil a Lleida.

Un helicòpter del SEM, aterrat a l'heliport del Parc de Bombers de Lleida
Un helicòpter del SEM, aterrat a l'heliport del Parc de Bombers de Lleida | LleidaDiari.cat

 

 

Tot i que la base des d'on opera l'aparell nocturn es troba a Sabadell, hi ha una desena d'heliports i helisuperfícies que el dia d'avui estan certificats per acollir vols nocturns. Aviat també s'hi sumaran l'Hospital Verge Cinta de Tortosa, el de Tremp i el Trias i Pujol de Badalona. La previsió és que més endavant els helicòpters també puguin aterrar en altres espais habilitats pactats amb el territori com ara camps de futbol. A Lleida, per exemple, s'ha aterrat algun cop a Gardeny o a les piscines de Torrefarrera, expliquen des del SEM.

 

Terrenys per a l'aterratge dels helicòpters

És per aquest motiu que una de les feines dels pròxims mesos, ha explicat la gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Divina Farreny, és parlar amb els ajuntaments per veure quina disponibilitat de terrenys tenen per permetre l'aterratge d'helicòpters medicalitzats de manera puntual. Tot i que reconeix que és «complex», destaca que disposar de més «helisuperfícies» assegura una atenció mèdica ràpida i efectiva a qualsevol punt del territori.

Un helicòpter del SEM aterra a l'heliport del Parc de Bombers de Lleida
Un helicòpter del SEM aterra a l'heliport del Parc de Bombers de Lleida | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar...Comentaris

envia el comentari