Catalunya Diari

Llum verda al tractament de purins a Juneda malgrat les nombroses queixes

La Ponència Ambiental autoritza després d'anys de tramitació el projecte al qual s'oposen veïns i ecologistes

La Generalitat ha donat el vistiplau a la planta de purins de Tracjusa de Juneda (Garrigues) per poder tractar dejeccions ramaderes a partir de la gasificació de combustibles derivats de residus (CDR). Segons publica Segre, la Ponència Ambiental va atorgar dimarts l'autorització ambiental al projecte, conegut com a Nova Tracjusa després d'anys de tramitació i de modificacions introduïdes per augmentar-se la seguretat per part dels promotors, la cooperativa Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), que agrupa més d'un centenar de ramaders de les Garrigues i comarques properes.

Actualment, la planta utilitza gas natural com a combustible per assecar els purins i el nou projecte preveu substituir-lo per l'obtingut amb la crema de CDR. El projecte de Nova Tracjusa preveu substituir el gas natural que actualment utilitza la planta de tractament de purins de Juneda com a combustible per assecar dejeccions ramaderes pel gas que s'obtindria de la gasificació de CDR, residus preparats mitjançant un processament mecànics per poder ser cremats en indústries.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

D'aquesta manera, Tracjusa preveu tractar anualment unes 40.000 tones de residus urbans, bona part de les quals procedents de l'àrea metropolitana de Barcelona. L'objectiu de la cooperativa GAP, propietària de la planta, amb aquest projecte és garantir la viabilitat de la instal·lació i no haver de dependre, així, de les primes que rep la planta per generar electricitat per cogeneració amb el procés d'assecatge dels purins.

L'oposició de veïns, ecologistes i partits polítics

El projecte de Nova Tracjusa, però, compta amb l'oposició de veïns, ecologistes i partits polítics que s'han manifestat en diverses ocasions sota l'aixopluc de la Plataforma Aturem d'Incineradora a Juneda, constituïda per intentar frenar el projecte. Des d'aquesta plataforma consideren que es tracta d'una «incineradora» i adverteixen del risc que podria suposar a la salut dels veïns de l'entorn l'emissió de dioxines i furans, que asseguren, generaria la crema de residus a la planta.

Des de Territori i Sostenibilitat han confirmat que l'atorgament de la llicència ambiental al projecte de Nova Tracjusa es va tractar en la reunió de la Ponència Ambiental d'aquest dimarts, però han indicat que no poden facilitar cap informació fins que la resolució sigui comunicada als promotors. L'aprovació d'aquest tràmit suposaria l'autorització definitiva perquè el projecte de Nova Tracjusa pugui acabar tirant endavant, segons han indicat els promotors.


Comentaris

envia el comentari