Catalunya Diari

L'onada de calor augmenta el consum elèctric fins a un 20% a les granges

Les altes temperatures incrementen la mortalitat de pollastres i fan caure fins a un 30% la producció de llet

Dos porcs estirats a terra al costat de l'abeurador, en una granja d'Alcarràs
Dos porcs estirats a terra al costat de l'abeurador, en una granja d'Alcarràs | LleidaDiari.cat

L'onada de calor en què es troba immersa Catalunya també té efectes damunt la ramaderia i les granges. Les temperatures de fins a 40 graus que s'han arribat a registrar arreu del territori han obligat les explotacions ramaderes a tirar al màxim dels sistemes de ventilació i refrigeració. Es calcula, de fet, que en aquestes explotacions el consum elèctric augmenta fins a un 20% durant els mesos de calorades. I en el cas d'aquelles granges que no en tenen, perquè els animals no passin tanta calor, la solució és l'ombra dels estables, els tendals al pati i tenir les menjadores plenes d'aigua. Quan fa tanta calor, els animals mengen menys: s'alenteix l'engreix dels porcs, s'incrementa la mortalitat dels pollastres i la producció de llet cau fins a un 30%. 

Vaques amb ventiladors i dutxes a la granja Can Feliu de Campllong
Vaques amb ventiladors i dutxes a la granja Can Feliu de Campllong | LleidaDiari.cat

 

A Lleida, on les temperatures extremes són més habituals (tant a l'estiu com a l'hivern) cada vegada són més els ramaders que inverteixen en sistemes de ventilació o humidificació i panells protectors. Així ho explica el responsable del sector porcí de JARC, Jaume Bernis, que assegura que «l'objectiu» és intentar mantenir la temperatura entre els 27 i els 28 graus. «El bestiar nota moltíssim la calor», assegura Bernis. En el cas dels porcs, explica, els animals mengen menys durant el pic de la calor, redueixen la ingesta de pinsos a la nit i beuen molta aigua per intentar afrontar l'increment de temperatures. Amb això, s'alenteix l'engreix i de retruc, la productivitat de les granges cau. A més, en mares, es redueix la producció de llet; per tant, el creixement dels garrins també va més tard. És per això que, en una granja de mares, els sistemes de refrigeració van al 100%; i això es nota a les factures de consum elèctric de juliol i agost (perquè funcionen unes 18 de les 24 hores que té el dia).

Una vaca bevent a la granja Can Feliu de Campllong
Una vaca bevent a la granja Can Feliu de Campllong | LleidaDiari.cat

 

Augmenta la mortalitat de pollastres

La calor també incrementa la mortalitat de pollastres a les granges. Tot i que, especialment aquelles més modernes, disposen de sistemes de refrigeració que ho minimitzen. Però com en el cas dels porcs, també puja la despesa energètica. El coordinador territorial d'Unió de Pagesos (UP) a Girona, Xavier Frigola, explica que davant calorades com les d'aquests dies «el procés de creixement» dels animals d'engreix «es paralitza». Ell mateix, que té una granja de porcs, explica que els animals «no mengen sinó que només beuen». «I això passa amb totes les espècies d'engreix», subratlla. Per combatre la calor, en el cas dels porcs, Frigola explica que l'única cosa que es pot fer és obrir finestres. «Per sort, aquí a la zona encara hi passa aire i això ajuda a ventilar», concreta. En el cas de les granges de pollastres de la demarcació, el coordinador d'UP assegura, però, que les explotacions «ja estan preparades» i disposen de sistemes de refrigeració i ventilació.

Finalment, per ajudar les vaques a suportar millor les altes temperatures, per exemple, a la granja Can Feliu de Campllong (Gironès), cada vegada que les munyen també les dutxen. I els estables estan plens de ventiladors que remouen l'aire. L'onada de calor, amb temperatures màximes que s'enfilen fins als 40 graus, i mínimes que no baixen dels 30, també fan patir el bestiar. Els animals mengen menys, baixa la producció i cal intentar minimitzar l'estrès hídric a què poden veure's sotmesos.

  

  


Comentaris

envia el comentari