Catalunya Diari

L'ovella aranesa serà la protagonista de la Fira d'Arrós de Cardós, al Pallars Sobirà

L'objectiu de la mostra és posar en valor el sector primari i els artesans locals del Parc Natural de l'Alt Pirineu

La Fira d'Arrós de Cardós, que se celebra aquest cap de setmana en el marc del Dia Europeu dels Parcs, vol valorar la gran diversitat de productes de manufactura i agroalimentaris que s'elaboren en l'àmbit del Parc Natural de l'Alt Pirineu, així com l'ovella aranesa, una raça que tradicionalment ha estat present al nord del Pallars Sobirà, especialment a les valls que tenien més relació amb França i la Vall d'Aran. El Parc Natural i l'Ajuntament d'Esterri de Cardós organitzen la Fira amb l'objectiu de valorar el sector primari i els artesans locals a més de suposar una oportunitat de dinamització pel municipi. Enguany s'organitza el XII Concurs de la Raça Aranesa amb la participació d'onze ramaders, cinc dels quals són de les Valls de Cardós i la resta provenen de la Val d'Aran.

Tres homes xollant ovelles amb tisora a l'edició de la Fira d'Arrós de Cardós de l'any 2017
Tres homes xollant ovelles amb tisora a l'edició de la Fira d'Arrós de Cardós de l'any 2017 | LleidaDiari.cat

El concurs de la Raça Aranesa, una raça que pren el nom de la Vall d'Aran i on es concentren la major part d'exemplars, té com a intenció donar a conèixer aquesta raça que tradicionalment també ha estat present als municipis situats més al nord del Pallars Sobirà. Coincidint amb les dates en què es xollen les ovelles, se celebrarà dins de la Fira el tradicional Concurs de Xolla en dues modalitats, amb màquina elèctrica i a mà que es durà a terme durant el matí. La Fira acollirà 25 parades de venta de productors que actualment estan elaborant productes de manufactura o agroalimentaris en l'àmbit del Parc Natural.

Dos homes xollant ovelles amb tisora mecànica a la Fira d'Arrós de Cardós l'any 2017
Dos homes xollant ovelles amb tisora mecànica a la Fira d'Arrós de Cardós l'any 2017 | LleidaDiari.cat

 

La diversitat de productes i productors en aquest territori és molt gran i completa; inclou formatges, embotits, galetes, carn, gelats i truites, pel que fa al sector agroalimentari; i productes fet a base de llana, pell, artesania tèxtil, i altres professionals de les arts. Per complementar la Fira, es realitzaran altres activitats que inclouen també el públic infantil i familiar. Enguany hi haurà tallers vinculats a la llana: taller de feltre i de teixir a mitja. També tallers de productes agroalimentaris: taller de les herbes remeieres i les seves infusions i taller de fer mató. També, en aquesta edició participarà el Parc Natural Regional Pyrénées Ariégeoises amb un punt d'informació del Parc i la presència de productors agroalimentaris.


Comentaris

envia el comentari