Catalunya Diari

El malson dels esquiadors: el Pirineu a punt per una Setmana Santa frustrada pel confinament

Les últimes nevades han deixat el Pirineu amb una estampa espectacular per uns dies festius que seran desaprofitats, a més de noves nevades que s'esperen a partir d'aquesta mateixa nit de dimarts i que faran incrementar el gruix notablement

Imatge de la nevada a Campelles, al Ripollès, el 25 de març del 2020
Imatge de la nevada del dimecres passat a Campelles, al Ripollès | Lluís Rodríguez

A causa del confinament, aquest any la neu del Pirineu no podrà ser aprofitada com es preveia per acabar la temporada com cal, per Setmana Santa. En les darreres setmanes, després d'haver patit un dels hiverns més càlids de la història en molts indrets del Pirineu, la neu ha tornat a fer acte de presència deixant estampes totalment hivernals i aptes per a l'esquí, fins i tot, amb més gruix de neu del que hi ha hagut durant moltes setmanes de l'hivern. Per tant, enguany, el confinament per la situació que vivim, impedirà gaudir de les últimes neus d'aquesta temporada.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A dia d'avui, gran part del Pirineu segueix disposant d'una bona quantitat de reserves de neu. Tot i que gran part de les estacions d'esquí ja estan tancades a causa de la situació excepcional que vivim, gràcies a les dades que faciliten les estacions de mesura de gruix de neu del Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya 'ICGC', sabem els gruixos que encara tenim al Pirineu.

A l'observatori de Sasseuva, a la Vall d'Aran, ara mateix hi ha uns 90 centímetres, a la Bonaigua 130 centímetres, a Boí 210 centímetres, a Malniu (vessant sud, orientat al sol), 15 centímetres o 10 centímetres a Núria i 140 centímetres al Cadí Nord.

Més nevades a la vista

La neu que hi ha ara, ja és apte per acabar de tancar la temporada d'esquí, però a més, al llarg d'aquests pròxims tres dies, esperem una nova situació de vents de llevant que portarà una altra nevada abundant al vessant sud del Pirineu, amb gruixos que podrien superar el mig metre de neu nova per sobre dels 2.000 metres. Per tant, tots aquells amants de la neu, ens haurem de seguir mossegant les ungles i esperar-nos a l'any vinent per tornar a poder gaudir de la neu que ens ha faltat aquest any, i ara, ens arriba a contratemps.

D'altra banda, tot i que ara és de poc interès, cal destacar també el perill d'allaus que tornarà a augmentar notablement de cara a les pròximes jornades a causa de les noves nevades que s'esperen. A més és probable que a partir de divendres, quan deixi de nevar, tinguem una nova pujada contundent dels termòmetres que facilitarà la fusió de la neu i les allaus.


Comentaris

envia el comentari