Marxa el rector d'Arbeca en admetre que és investigat per pederàstia

Mossèn Font i Mossèn Morell han renunciat al seu càrrec en les darreres hores |L'arquebisbe Pujol qualifica els actes investigats com «fets libidinosos»
Pla general de l'església de Belianes
Pla general de l'església de Belianes | LleidaDiari.cat

El rector d'Arbeca, Josep Maria Font, ha demanat «disculpes a totes les persones» a les quals hagi pogut «ofendre o decebre» després que l'Arquebisbat de Barcelona hagi confirmat que és un dels dos investigats pel Vaticà per presumptes abusos a menors. En un breu comunicat, el mossèn ha confirmat el seu relleu al capdavant de les parròquies que estaven al seu càrrec, d'acord amb l'arquebisbe de Tarragona. El religiós és fill de Constantí i va ser denunciat entre el juny del 2015 i el novembre del 2016 «per presumptes tocaments a menors amb finalitat libidinosa», segons l'Arquebisbat.

 

Font estava a càrrec de les parròquies de Sant Jaume d'Apòstol d'Arbeca, de Sant Martí de Sant Martí de Maldà, de Sant Jaume Apòstol de Belianes, de Sant Maria de Maldà, de Sant Jaume Apòstol de Nalec, de Sant Miquel dels Omellons i de la Transfiguració del Senyor de Rocafort de Vallbona. El mossèn va ha lamentat «profundament» la situació i ha demanat «disculpes a totes les persones» que hagi «ofès o decebut».

 

 

Els veïns lleidatans sorpresos amb les notícies

Els veïns d'Arbeca (Garrigues) i Belianes (Urgell) han rebut amb sorpresa i decepció la notícia que el seu rector, Josep Maria Font, és un dels dos investigats pel Vaticà per suposats abusos a menors. Ningú tenia coneixement dels antecedents del capellà que han definit com una «bona persona, amable i que s'hi podia parlar amb confiança». Font ha oficiat una darrera missa aquest dimecres a les deu del matí a la parròquia de Belianes i després ha marxat. Al cap d'una estona s'ha donat a conèixer la seva renúncia al càrrec de les parròquies on desenvolupava les seves tasques. Des de l'Ajuntament d'Arbeca han apuntat que els pares dels nens que fan catequesi estan «preocupats» si bé les classes les fan catequistes i el mossèn només hi passava de tant en tant.

 

Arbeca i Belianes, dos dels municipis al càrrec del rector Josep Maria Font, s'han llevat aquest dimecres amb el rebombori mediàtic de les informacions sobre la investigació del Vaticà per suposats a busos a menors. La tinent d'alcalde d'Arbeca, Mireia Navès, ha assegurat que no tenien coneixement de res i que se'n van assabentar de tot ahir dimarts quan va sortir a la premsa. Està previst que l'equip de govern abordi la qüestió en una reunió aquest vespre i també demanar tota la informació que hi hagi sobre el cas a l'arquebisbat de Tarragona. En qualsevol cas, Navès ha remarcat que tindran «tolerància zero» amb aquest tema i ha afegit que si es confirma tot plegat, declararan al mossèn «persona non grata».

 

A Belianes un grup de dones que han assistit a la darrera missa que ha oficiat el mossèn comentava els fets al bar del poble i també han manifestat la seva sorpresa. La Ramona ha assenyalat que la informació els ha caigut com una «bomba» ja que el mossèn és «molt bona persona i s'hi podia parlar amb confiança». La mateixa testimoni ha opinat que als capellans caldria deixar-los casar, formar una família i poder «fer l'amor», ja que «tenen necessitats i això no és cap pecat».

L'Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, ha atès els mitjans aquest matí. | TarragonaDigital

 

 

L'arquebisbe Pujol reconeix públicament els fets

L'Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, ha comparegut aquest dimecres, 6 de febrer, per abordar les darreres informacions que va avançar TarragonaDigital respecte a les investigacions vaticanes a dos mossens de l'Arquebisbat de Tarragona per presumpta pederàstia. Es tracta de mossèn Francesc Xavier Morell, que fins aquest dimarts era rector de les parròquies de Constantí i la Canonja; i de mossèn Josep Maria Font, fins aquest dimecres rector d'Arbeca i altres pobles de l'Urgell i, anteriorment, rector de Cambrils i diversos pobles de l'Alt Camp. 

 

L'arquebisbe Pujol ha reconegut públicament els fets i ha afirmat que es van dur a terme les dues investigacions als dos mossens per uns fets que l'arquebisbe ha qualificat de «libidinosos» i com «a vegades les persones tenen mals moments que se'n penedeixen tota la vida». El màxim representant de l'Arquebisbat de Tarragona ha afirmat que mossèn Morell va ser jutjat per possessió de pornografia infantil i que el cas va quedar «arxivat». També ha anunciat que els dos capellans han demanat la seva sortida perquè «són conscients que no podien continuar» en el seu càrrec. 

 

L'arquebisbe tarragoní ha condemnat públicament els «abusos» i ha volgut posar-se «del cantó de les víctimes». Sobre mossèn Pere Llagostera, el cas que va destapar aquest dilluns 4 de febrer TarragonaDigital conjuntament amb El Periódico, el màxim responsable de l'Arquebisbat de Tarragona ha assegurat «sentir un dolor molt gran davant aquestes coses, coses de fa més de 50 anys».

 

«Imprudències dels capellans provocades per un mal moment a la vida» 

Jaume Pujol ha afirmat que, a parer seu, «les famílies que es van veure afectades van ser tractades per l'Arquebisbat correctament». Ha insistit, en diferents ocasions, en la seva «disponibilitat» per trobar-se amb les víctimes. Ha emmarcat els actes dels dos clergues dins l'adjectiu inadequat: «van ser comportaments inadequats».

 

L'Arquebisbe de Tarragona també ha justificat el posterior nomenament dels dos mossens, denunciats per abusos sexuals, als seus dos nous destins dient que «tothom pot cometre errors, imprudències provocades per un mal moment a la vida». Pujol ha considerat que les faltes comeses pels rectors de Constantí i La Canonja no eren «prou greus» per retirar-los del clergat.

 

Tanmateix, i en el cas de mossèn Font, sí que van considerar oportú, segons ha explicat Pujol, que deixés de donar catequesi i li encarregués aquesta tasca «a les catequistes» durant la seva estança a Cambrils.

 

L'Arquebisbe de Tarragona també ha manifestat que «corresponia a les famílies portar-ho als jutjats», que «si sorgeixen noves informacions es tornaran a invetsigar els casos»; que mossèn Font i mossèn Morell sabran «per què van fer el què van fer» i, per últim, ha traslladat el seu sentiment «de patiment per les víctimes, pels mossens que no sabien res dels seus companys i s'han trobat això i també el meu sentiment de culpa, si potser podria haver fet alguna cosa més del que vaig fer».

 

També et pot interessar...Comentaris

envia el comentari