Catalunya Diari

Menors estrangers no acompanyats aprenen l'idioma i pautes per una vida independent a Santa Maria de Gimenells

És l'únic pis d'autonomia a Lleida per a aquests joves, que funciona com a «pont entre l'adolescència i la vida adulta»

Quatre dels menors estrangers no acompanyats que viuen al pis d'autonomia de Santa Maria de Gimenells
Quatre dels menors estrangers no acompanyats que viuen al pis d'autonomia de Santa Maria de Gimenells | LleidaDiari.cat

La Fundació privada Obra Tutelar Agrària va posar en funcionament l'octubre passat un habitatge a Santa Maria de Gimenells (Segrià) per acollir menors estrangers no acompanyats (MENA) d'entre setze i divuit anys. Hi ha diversos centres d'acollida a la demarcació de Lleida però aquest és l'únic pis d'autonomia i es va crear per donar resposta a l'augment d'arribades d'aquests joves, procedents majoritàriament del Marroc i Algèria. Catalunya va rebre 1.489 menors estrangers no acompanyats el 2017 i el departament d'Afers Socials calcula que el 2018 s'arribarà als 2.500. El pis de Santa Maria de Gimenells té capacitat per a vuit joves i en menys d'un any ja n'ha acollit catorze, ja que s'hi estan fins que assoleixen la majoria d'edat. Durant la seva estada aprenen l'idioma i pautes per una vida independent. També reben cursos formatius per poder inserir-se al món laboral. «Es tracta de fer de pont entre l'adolescència i la vida adulta», explica la directora dels habitatges, Marta Angrill.

Un dels joves que viuen al pis d'autonomia de Santa Maria de Gimenells
Un dels joves que viuen al pis d'autonomia de Santa Maria de Gimenells | LleidaDiari.cat

 

Catalunya va rebre 1.489 menors no acompanyats el 2017, una xifra que suposa més del doble dels 684 de l'any anterior i els 377 del 2015. La Generalitat calcula que aquest 2018, la xifra de menors no acompanyats que arriben a Catalunya podria arribar als 2.500. Tot i que el 90% dels menors arriben directament a Barcelona atrets per la fama de la ciutat, finalment només s'hi queden una quarta part. Al principi no volen marxar-ne, però la insistència i convicció dels treballadors socials, fa que acabin preferint estar en zones més rurals, similars als seus pobles d'origen del Marroc, amb condicions d'allotjament i d'integració molt millors que a la capital.

Dos dels joves que viuen al pis d'autonomia de Santa Maria de Gimenells
Dos dels joves que viuen al pis d'autonomia de Santa Maria de Gimenells | LleidaDiari.cat

 

  

Una de les opcions que tenen des de fa poc menys d'un any és el pis d'autonomia de Santa Maria de Gimenells. Així mateix, aprenen a realitzar tasques de la llar i s'han d'ocupar de la gestió domèstica i de la mateixa organització personal, amb l'objectiu que quan surtin del circuit de protecció de menors siguin plenament capaços d'autogestionar-se. 

Comentaris

envia el comentari