L'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, ha participat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació del 17è Mercat de Cultura i Tradicions, que se celebrarà a Aitona el diumenge 19 de maig, coincidint amb la Festa Major de Sant Gaietà. La presentació –que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació- ha comptat amb les intervencions de l'elaborador de cervesa, Miquel Simon; els organitzadors de la cursa 'Embarrocat', Octavi Benages i Alfonso Calzada; el productor local, Alfonso Agustí; i el productor artesanal, Ramon Cabasés; i l'assistència de la tècnica en Turisme i Cultura d'Aitona, Maria Dolors Pelegrí.
Es tracta de la simulació d'un mercat barroc del segle XVII, en el que els visitants podran veure una mostra d'arts i oficis rurals com fer la bugada, fasina d'aiguardent, cisteller, filadora de roba, ferrer, boter, picapedrer, bufador de vidre, cal·lígraf, enquadernador, o treball de la fusta, entre d'altres. La programació es complementarà amb la posada en escena de l'espectacle de la llegenda de la plaga de llagosta.
El fet més destacat de l'edició d'enguany, i que ja es va mantenint en les darreres tres edicions, és la presència, cada vegada més gran, de productors locals al mercat. Això farà que més de 20
En aquest sentit ha dit que s'espera la presència d'uns 7.000 visitants durant la jornada. Destaca també la segona edició de la cursa "Embarrocat" organitzada pel Club Atletisme Aitona, que tindrà sortida i arribada a la plaça de l'església i que planteja dos recorreguts de 10 i cinc km puntuables per la Lliga Ponent; i una caminada de set km per les rutes del Fruiturisme, tal com ha destacat Octavoi Benaiges. Per la seva banda, el productor de cireres, Alfonso Agustí ha refermat la importància de poder donar a conèixer el producte local en una jornada com aquesta en la que hi haurà molts visitants, i per valorar aquella gent que aposta pel territori, i aquells que volen seguir comprant els productes de proximitat.
La novetat de la nova cervesa autòctona Marxantó amb gust de cirera –que tindrà continuïtat en el temps amb l'aparició d'altres varietats- permetrà els visitants assaborir una beguda de 7 graus. El certamen comptarà amb les tradicionals parades d'artesanals, música d'ambientació dels Goliards i l'animació de la batukada d'Aitona: els Batukats de l'Ala. Durant la jornada també es presentarà el nou gegantó d'Aitona, la Tana, que s'unirà als ja existents, la Tina, el Tano i en Tolí; hi haurà un espai dedicat als jocs populars infantils; i es podrà visitar la parada de
Fruiturisme, en la que, durant el matí es podran tastar les innovadores magdalenes de préssec d'Aitona; i a la tarda l'original coca de recapte de préssec. També a la tarda, es podrà gaudir a la plaça de l'església de la posada en escena d'una taverna amb les bótes de vi on s'elaboren els vins de Raimat i la degustació d'una copa de vi Vol d'ànima, amanit pel grup Ksonronda.
Més notícies: