Catalunya Diari

Més de 7,6 milions de persones visiten els monestirs de la Ruta del Cister

L'oferta d'allotjaments i de serveis turístics en les tres comarques que l'integren s'ha incrementat notablement durant aquest període

Vallbona de les
Vallbona de les Monges | LleidaDiari.cat

Un total de 7.664.660 persones han visitat els monestirs que formen part de la Ruta del Cister (Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges) des del 1989, quan es va crear aquesta marca turística per dinamitzar turísticament i econòmica les tres comarques que la integren: l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell. Durant el 2018, els tres monestirs cistercencs van sumar 167.861 visites.

En aquests 30 anys, l'auge de visitants s'ha traduït també un increment de l'oferta turística i de serveis en aquestes comarques en què s'ha passat de 40 allotjaments el 1989 a 334 el 2018, de 54 establiments de restauració a 436, i de no haver-hi cap empresa de turisme actiu a les 41 que hi ha actualment. D'altra banda, 105.389 persones han fet el GR175 La Ruta del Cister en els deu últims anys.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Celebra enguany 30 anys de funcionament

La Ruta del Cister, que va néixer per iniciativa dels consells comarcals de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell, celebra enguany 30 anys de funcionament. Creada amb la voluntat de desenvolupar turísticament i econòmica les tres comarques, ha esdevingut en aquest període l'expressió i identitat del territori. El mon de la ruta respon al fet que el patrimoni artístic i cultural de cada una d'aquestes comarques està conformat per tres monestirs cistercencs, els monestirs reials de Santa Maria de Poblet, ubicat a Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà); Santa Maria de Vallbona, a Vallbona de les Monges (Urgell), i Santes Creus, a Aiguamúrcia (Alt Camp).

Amb la creació de la marca turística es va estructurar una oferta integral que pogués connectar amb les expectatives del visitant potencial. D'aquesta manera, es van ordenar les infraestructures, els recursos, els atractius i els serveis en funció de la demanda per incorporar-los a una marca que oferís una imatge atractiva i de qualitat; que permetés la identificació de l'oferta en els diferents mercats on es volia comercialitzar, i que generés les interaccions necessàries perquè el turista optés per visitar aquesta destinació i no una altra.

Poblet
Pla general d'un grup de joves dins del recinte del Monestir de Poblet | LleidaDiari.cat

 

 

Una bona proposta per fer en família

Aquest ha estat el repte de la Ruta del Cister des de la seva creació com a marca i destinació que ha permès el seu posicionament i consolidació en aquests trenta anys. A més del treball dels consells comarcals, cal destacar també el paper que hi ha jugat els ajuntaments i el suport de la Generalitat i de les diputacions de Tarragona i Lleida. En un estudi dut a terme el 2018, més del 50% de les persones que hi van participar coincidien en el fet que visitar el territori de la Ruta de Cister pot ser una bona proposta per fer en família.

Tot i que el seu nom es basa en els tres monestirs, que conformen un important patrimoni artístic i cultural de cada una d'aquestes comarques, des de la seva creació, la Ruta del Cister ha incorporat també tots aquells recursos turístics, culturals i naturals que es poden trobar en el conjunt dels seixanta cinc municipis que la integren. Així, la Ruta del Cister s'ha convertit en un element cabdal del desenvolupament d'aquest territori en tant que recull tots els efectes beneficiosos del desenvolupament turístic: potencia l'activitat econòmica, posa en valor els recursos patrimonials i diferencia aquest territori d'altres canalitzant l'atractiu dels recursos a través d'una proposta diferent i distintiva.

Un dels indicadors importants a tenir en compte des de la creació de la marca és l'evolució del nombre d'establiments i serveis turístics en les tres comarques. Des del 1898 s'ha passat de 40 allotjaments a 334 el 2018, de 54 establiments de restauració a 436, i de no haver-hi cap empresa de turisme actiu a les 41 que hi ha actualment. Fa 30 anys les tres comarques comptaven amb 18 museus i espais visitables i 5 oficines de turisme i ara ja són 99 i 27, respectivament.


Comentaris

envia el comentari