Catalunya Diari

L'antiga presó Model acull més de 154.000 visitants des que va obrir portes fa tres anys i mig

S'hi fan exposicions, xerrades, rodatges, visites i activitats sobre la memòria i els drets i la vida al barri

L'antiga presó Model ha acollit 154.100 visitants i 806 activitats des que va obrir portes a la ciutadania el 21 de gener del 2018. Per a l'Ajuntament de Barcelona, el recinte de l'Esquerra de l'Eixample «s'ha consolidat com a nou espai d'ús cívic».
 

Durant aquest temps, s'hi han fet exposicions, xerrades, conferències, rodatges, visites lliures i guiades i activitats relacionades amb la memòria i els drets, la transformació del propi recinte i la vida comunitària del barri. També s'han cedit espais a cinc entitats veïnals i l'objectiu és arribar a més col·lectius i grups de l'entorn. 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Entre les accions que hi ha hagut el primer semestre d'aquest any, destaquen les exposicions 'Encara hi ha algú al bosc' i 'Infanteses a les guerres europees, 1914-1949'; l’obra teatral 'Dones lliures. La Trinitat i la lluita per la democràcia els últims anys del franquisme' i el taller 'Nova Cançó', entre altres.
 

També s'hi han fet més de 20 rodatges entre sessions fotogràfiques, treballs acadèmics, videoclips, programes de televisió, curts i curtmetratges. Cada setmana hi ha visites guiades obertes a la ciutadania –tots els divendres, dissabtes i diumenges, excepte a l'agost–, i durant el curs es fan visites escolars. 

Presó discover
L'antiga presó Model acull més de 154.000 visitants des que va obrir portes fa tres anys i mig | Pixabay

També s'han fet reformes a dintre

A més, s'han fet ampliacions dels patis de les dues escoles que hi ha actualment a l'àmbit (Xirinacs i Entença) i s'ha cedit temporalment espais del propi recinte a entitats veïnals perquè els utilitzin de manera regular. Ara mateix, l'Escola de Salut de l'Esquerra de l'Eixample, els Ballets de Catalunya, la coral de l'Escola Entença, un grup de ioga de l'Escola Entença i els Esquerdats - Colla Castellera de l'Esquerra de l'Eixample estan fent ús d'algun d'aquests espais. 
 

Pel que fa als usos definitius, els últims mesos els tècnics municipals i l'equip redactor de la proposta guanyadora del concurs de la transformació de l'espai –'Model batega!'– han acabat de definir els criteris i els elements d'ordenació del conjunt del recinte. La concreció final dona compliment als eixos bàsics que es plantejaven al pla director i al concurs: el manteniment del patrimoni i l'essència del sistema panòptic; un nou parc de 14.000 m2 que serà un nou pulmó verd; uns 12.000 m2 de reserva per a habitatges públics i els 7 equipaments públics previstos.
 

Ara caldrà integrar aquesta concreció final al planejament vigent. Segons el calendari previst, els ajustos de planejament estaran llestos a mitjans del  2022 per començar a encarregar els concursos dels projectes executius, que s'aniran tirant endavant en funció de la disponibilitat pressupostària.


Comentaris

envia el comentari