Les eleccions del 26-M a la Val d'Aran serveixen també per escollir el síndic al Conselh Generau d'Aran. S'hi presenten sis llistes: Convergència Democràtica Aranesa (CDA), Unitat d'Aran (UA), PRAG (Partit Renovador d'Arties-Garòs), Amassa, Ciutadans (C's) Amassa i Unides Podem. Mireia Boya, qui va ser diputada de la CUP per Lleida al Parlament, es presenta a síndica d'Aran per Amassa.
La decisió implica el retorn de Boya a la política aranesa després d'haver deixat el secretariat nacional de la CUP el mes de març. L'exdiputada s'enfrontarà als històrics Carlos Barrera (CDA) i Paco Boya (UA) màxims aspirants a presidir el Govern aranès. El mandat ha estat marcat per la Llei de finançament de l'Aran, els atacs de l'os Goiat i la protecció de l'aranès.
Barrera torna a optar a síndic d'Aran sota les sigles de CDA i es mostra fidel i "còmode" amb Convergència Democràtica Aranesa. Porta dos mandats seguits sent síndic d'Aran; la legislatura del 2011 i l'actual del 2015 al 2019. Així mateix Barrera ja va ocupar aquest càrrec anteriorment, del 7 de juny de 1995 al 18 de juny del 2007. Per la seva banda, Paco Boya, qui ja va ser síndic des del 2007 al 2011, es torna a presentar com a candidat al Conselh Generau d'Aran amb la clara intenció de guanyar el pols a Barrera.
Als anteriors comicis l'actual síndic va guanyar amb majoria absoluta en fer decantar un conseller cap a la seva formació per nou vots. Barrera va ser escollit síndic d'Aran gràcies als vots dels seus 7 regidors. Els cinc regidors d'Unitat d'Aran van votar al seu candidat Paco Boya i l'únic conseller del PRAG, José Antonio Bruna, va votar també al candidat Boya. Aquestes eleccions Bruna es presenta de dos i el seu lloc l'ocupa Rafael Hinojosa. Si treu algun conseller caldrà veure a qui dona suport; si el PRAG segueix fidel a la candidatura d'UA, a qui ja els va donar una legislatura la presidència del Conselh o en haver-hi un nou candidat es decanta per CDA.
Aran Amassa, és un partit occitanista, assembleari, d'esquerres i progressista, que té com a objectiu posar fi al bipartidisme de Convergència Democràtica Aranesa (vinculat al PDECat) i Unitat d'Aran-Partit Nacionalista aranès (vinculat al PSC). El partit ha canviat de nom per aquests comicis donat que l'any 2015 es va presentar com a Corròp a les eleccions municipals a Les, on va aconseguir dos regidors i a les eleccions al Conselh Generau només es va presentar a un terçó, on va obtenir un 14,52% dels vots, però sense aconseguir cap dels tres consellers. Pel que fa a Unides Podem es presenta a síndica Paula Gonzàlez i per Ciutadans, Joan Estevez.
El Consell General d'Aran, l'òrgan de govern de la Vall d'Aran, és format per tretze consellers que es trien a cadascun dels sis terçons. El nombre de consellers o conselleres que s'escolliran per cada terçó és el següent: Pujòlo i Arties e Garòs, dos membres cadascun; Castièro, quatre membres; Marcatosa i Lairissa, un membre cadascun; Quate Lòcs, tres membres. En total, a la Val d'Aran, estan cridades a les urnes, 7.121 persones.
Els terçons de Pujòlo, Arties e Garòs, Castiero i Marcatosa i han fet augmentar el nombre total de candidatures proclamades que passen d'un total de 18 en el 2015 a 24 en aquestes eleccions. En total concorren 24 candidatures a les eleccions al Consell General d'Aran del pròxim 26 de maig, sumant les sis circumscripcions electorals.
Més notícies: