Catalunya Diari

Mollerussa testa un sistema de reg telemàtic a la gespa de diferents espais

Uns sensors indicaran les condicions d'humitat i clima per determinar la quantitat d'aigua i registrar dades que l'Ajuntament podrà certificar de forma oficial

Alcalde de Mollerussa
Pla mitjà on es pot veure l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, amb el responsable de l'empresa Progres, Dani Tarragó, i el responsable del projecte Smart City, Esteve Aimerich | LleidaDiari.cat

La gespa que hi ha a l'avinguda del Canal i el recinte de les Piscines de Mollerussa es regarà mitjançant un sistema controlat telemàticament que a través d'uns sensors col·locats a diferents punts podrà determinar la quantitat d'aigua que s'ha de fer servir. Aquesta instal·lació servirà per testar en l'àmbit urbà un nou equip que ha desenvolupat l'empresa Progrés i que fins ara només estava implantat en camps agrícoles.

L'objectiu és veure com funciona el sistema en punts on hi intervenen factors com el pas de vianants i vehicles i és per això que el test es desenvolupa en el marc del projecte Smart City. L'alcalde Marc Solsona ha destacat que el reg telemàtic permetrà obtenir dades certificades del consum d'aigua en aquests punts del municipi.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Volen testar la tecnologia en l'àmbit urbà

Dani Tarragó, de l'empresa Progrés de Bellpuig, ha explicat que en el darrer any han estat treballant amb aquest sistema de reg telemàtic i que ara volen testar la tecnologia en l'àmbit urbà. La prova els servirà per saber «com de robustes són les instal·lacions a nivell inalàmbric». És per això que volen trobar tots els límits que hi ha en l'àmbit urbà, on «tot es mou» amb cotxes i vianants passant pels llocs on hi ha els sensors constantment. A més a més, la zona on s'han instal·lat els sensors és on hi té lloc la Fira de Sant Josep i cada setmana el mercat setmanal. Fins ara, aquest sistema s'ha aplicat en camps agrícoles, però allà no hi ha pràcticament moviment i no s'ha registrat cap problema.

La tecnologia d'aquest reg telemàtic permet la seva gestió a distància des d'un telèfon mòbil o un ordinador. No només es posarà en marxa el reg sinó que hi haurà mòduls per obrir i tancar les diferents zones amb uns sensors que diran si l'herba està molt o poc molla, si fa vent o i si plou i per tant no cal regar. Segons Tarragó, es donarà a la gespa un reg «molt més adequat» amb un estalvi de recursos important. De fet, està calculat en zones agrícoles que l'estalvi d'aigua mitjançant aquest sistema de reg pot arribar fins al 40%. Els sensors físics estan clavats a terra i connecten amb una unitat central que és una antena situada a l'edifici Sant Jordi de la capital del Pla d'Urgell.

L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha destacat que aquest projecte està «100% dins la zona Smart Lab». En aquest sentit, ha remarcat que a banda de ser un test, permetrà que en el supòsit de pedregades o fenòmens climatològics adversos es pugui acreditar amb dades pròpies l'abast de la incidència al municipi i posteriorment comptar amb un certificat oficial de dades.


Comentaris

envia el comentari