Catalunya Diari

Mor l'escriptor català Luis Racionero i Grau

Nascut a la Seu d'Urgell, el novel·lista va ser director de la Biblioteca Nacional i premi Prudenci Bertrana l'any 1981

Luis Racionero i Grau en una imatge d'arxiu
Mor el català Luis Racionero i Grau | EP

L'escriptor Luis Racionero i Grau (La Seu d'Urgell, 1940) ha mort aquest diumenge als 80 anys. Racionero ha estat un prolífic novel·lista, director de la Biblioteca Nacional entre 2001 i 2004 i col·laborador de diverses revistes i diaris com 'El País', 'La Vanguardia' o 'Mundo Deportivo', a més d'economista i urbanista.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Acumula diversos premis literaris com el Prudenci Bertrana de 1981 per 'Cercamón', l'Anagrama d'Assaig de 1983 per 'Del paro al ocio', el Carlemany del 2000 per 'L'últim càtar' o l'Espasa d'Assaig també del 2000 per 'El progreso decadente'. «Ha mort el meu amic, col·lega, mestre i cofundador del primer Ajoblanco. Estic molt afectat. Luis Racionero ha partit cap a l'inframón», ha piulat el també escriptor Pepe Ribas.

La seva trajectòria

Luis Racionero va estudiar la carrera d'Enginyeria i Econòmiques a la Universitat de Barcelona (1965) i va doctorar-se en urbanisme a la universitat nord-americana de Berkeley. Va exercir com a professor de Microeconomia a l'Escola d'Arquitectura de Barcelona i a la Facultat d'Econòmiques.

També va ser número 1 en les llistes d'Esquerra Republicana de Catalunya per la província de Girona a les eleccions generals de 1982. Un partit amb qui va tenir una dura enganxada l'any 2003 quan era director de la Biblioteca Nacional pel tema lingüístic i la diferenciació entre català, valencià i balear. 

  

  

Racionero també va exercir com a director del Col·legi d'Espanya a París entre els anys 1996 i 2001, i és l'autor del disseny del claustre modern de la Seu d'Urgell amb els capitells tallats per l'escultor Manuel Cusachs.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari