Catalunya Diari

Els Mossos recuperen 393 conjunts arqueològics de jaciments espoliats amb unes 20.000 peces d'alt interès científic

L'activitat espoliadora la van dur a terme dos homes que la policia va detenir l'agost passat

Algunes de les peces recuperades de conjunts arqueològics de jaciments espoliats
Algunes de les peces recuperades de conjunts arqueològics de jaciments espoliats | Mossos

Els Mossos d'Esquadra han pogut determinar l'abast de l'activitat espoliadora de jaciments arqueològics d'arreu de Catalunya que havien dut a terme dos homes que van detenir l'agost passat. La investigació s'havia posat en marxa el 2016 quan els agents van detectar la venda de material arqueològic fals i d'objectes paleontològics espoliats en jaciments. En l'escorcoll que la policia va practicar als domicilis dels arrestats, conjuntament amb dos tècnics del Departament de Cultura que feien funcions d'assessors, només els van poder intervenir una petita part del material espoliat, ja que la quantitat de peces era ingent. Per aquest motiu, un cop valorada la col·lecció i la seva procedència, es va sol·licitar al mateix jutjat una nova entrada i perquisició per recollir-la en la seva totalitat i la intervenció es va produir durant el 29 i 30 de novembre i l'1 de desembre, en què es van comissar 393 conjunts arqueològics amb més de 20.000 peces indiciàries

Les comarques més afectades per l'activitat espoliadora són el Pallars Jussà, l'Alt Urgell per la seva afectació paleontològica amb més d'una dotzena d'emplaçaments afectats. Hi ha d'altres casos en què a l'afectació paleontològica s'hi afegeix l'arqueològica, com el cas de la comarca de la Selva amb 33 jaciments, la Garrotxa amb 19, Osona amb 18 i el Gironès amb 10.En el trasllat de les peces hi van participar sis agents dels Mossos d'Esquadra, dos arqueòlegs i un paleontòleg del Departament de Cultura, a més de dos tècnics d'una empresa especialitzada en la manipulació d'aquest tipus de material i dos secretaris judicials.

Es van recollir milers d'objectes, majoritàriament vinculats a la paleontologia i procedents de jaciments catalans. La quantitat de material era tan important que van caldre quatre furgonetes i tres dies de feina per a poder traslladar-lo a un centre amb dependència del Departament de Cultura. Els especialistes que hi van participar van constatar que no havien vist mai una quantitat d'objectes espoliats d'aquesta magnitud.

Peces recuperades de conjunts arqueològics de jaciments espoliats
Peces recuperades de conjunts arqueològics de jaciments espoliats | Mossos

 

El material espoliat té un alt valor científic i els objectes recuperats el mes d'agost es van valorar en més de 30.000 euros. Pel que fa a la resta de la col·lecció, els investigats la valoren en més de 80.000 euros. De fet, només els ingressos dels set primers mesos a partir d'una sola web els haurien reportat una mitjana de més de 1.000 euros mensuals. Almenys es coneixen quatre llocs web a Internet on haurien venut o subhastat les peces espoliades.

La investigació ha determinat que els dos detinguts haurien espoliat els darrers anys diversos jaciments arqueològics i paleontològics declarats Béns Culturals d'Interès Nacional arreu de Catalunya de forma sistemàtica i intensiva. La disposició de cada peça dins el jaciment, segons el nivell on se situa i el conjunt d'objectes permeten als arqueòlegs entendre i explicar els esdeveniments que es van produir. Aquesta informació es perd definitivament amb els espolis i els autors només en treuen una mínima quantitat de diners, s'exposen a penes de presó i perjudiquen la comunitat científica i la societat en general.

Algunes de les peces recuperades de conjunts arqueològics de jaciments espoliats. Primer pla
Algunes de les peces recuperades de conjunts arqueològics de jaciments espoliats. Primer pla | Mossos

 


Comentaris

envia el comentari