Catalunya Diari

Mossos gestiona més de 4.000 videotrucades per declarar detinguts, jutges i advocats

Aquest nou sistema telemàtic suposa un pas endavant en la modernització del Cos i en la capacitat de donar resposta a les noves situacions amb l’ús de les noves tecnologies

Un agent dels Mossos d'Esquadra gestionant una videotrucada durant el confinament, el dia 8 de maig de 2020.
Un agent dels Mossos d'Esquadra gestionant una videotrucada durant el confinament. | LleidaDiari.cat

El cos de Mossos d’Esquadra ha gestionat un total de 4.088 videoconferències per habilitar les declaracions telemàtiques entre detinguts, investigats, jutges i advocats durant el confinament. L’actual situació de crisi sanitària ha comportat que es promoguessin les compareixences de les persones detingudes per via telemàtica durant tots els dies de la setmana per evitar el contacte entre les parts implicades i evitar els trasllats dels detinguts a les seus judicials. D'aquestes, a la demarcació de Lleida se n'han efectuat un total de 127; 117 a la Regió Policial de Ponent, i les deu restants, a la Regió Policial Pirineu.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

 
Aquest nou sistema de comunicació entre detinguts, jutges i advocats, impulsat en col·laboració amb el Departament de Justícia, ha comportat un canvi de paradigma en el model de gestió de les persones detingudes a tot el territori català. Actualment les 54 comissaries de Catalunya i l’Àrea de Custòdia de Detinguts de Barcelona disposen d’aquest sistema des del passat 27 de març, quan els detinguts van deixar de ser traslladats a les seus judicials respectives per declarar. Dotze dies després de l’inici de l’estat d’alarma, els Mossos d’Esquadra van implementar a tot el territori aquest sistema que ha permès fer les declaracions de manera telemàtica, evitant trasllats a les seus judicials respectives que posessin en risc la propagació de la Covid-19.
 
 
La Divisió de Sistemes d’Informació Policial dels Mossos d’Esquadra ha treballat intensivament per fer possible la instal·lació d’aquest nou model telemàtic que ha suposat que des de les diferents dependències policials es gestioni de manera eficaç i directament la videoconferència amb tots els intervinents, és a dir,  el jutge, fiscal, personal judicial, advocat, i traductor (quan és necessari). En alguns casos, i a petició del jutjat de guàrdia, fins i tot s’hi incorporen testimonis i víctimes.
 
 
 
 
Els Mossos d’Esquadra, a banda de gestionar les videoconferències entre detinguts i jutges, també s’han encarregat de les comunicacions telemàtiques entre els detinguts i els advocats, és a dir, el que serien les declaracions en seu policial, prèvies a la posada a disposició judicial dels detinguts. En total, des del passat 27 de març s’han realitzat un total 2.096 declaracions policials telemàtiques (detinguts i advocats) i 1.992 declaracions judicials (presentació virtual dels detinguts a l’autoritat judicial). Només a la ciutat de Barcelona, els Mossos realitzen diàriament, de dilluns a diumenge, una mitjana de 70 videoconferències, entre declaracions judicials i policials. La tasca policial en aquest àmbit a la capital catalana suposa el 40 per cent respecte a la resta de Catalunya.

Comentaris

envia el comentari