Catalunya Diari

Les multes per saltar-se la nova normalitat poden arribar fins als 600.000 euros

L'estat d'alarma passa a ser substituït per un decret llei i normatives com la llei de salut pública

Clients a la terrassa d'un bar
L'ús obligatori de la mascareta es manté a tot el país | Cedida

L'entrada de tot el país a la nova normalitat aquest dilluns 21 de juny ha suposat deixar enrere les estrictes restriccions que ja s'havien anat aixecant amb l'avanç en les successives fases de la desescalada. Però hi ha algunes obligacions que es mantenen, com l'ús obligatori de mascareta i l'incompliment comporta dures sancions.

D'entrada, el gran canvi que presenta la nova normalitat és que l'Estat ja no té el comandament únic per gestionar la crisi. La majoria de les competències passen ara a les comunitats autònomes, encara que hi ha una mesura que es manté en tot el territori. Es tracta de l'ús obligatori de la mascareta. El decret de la nova normalitat estableix, com passava durant l'estat d'alarma, l'ús obligatori per a majors de 6 anys a la via pública, espais a l'aire lliure i qualsevol espai tancat d'ús públic, sempre que no es pugui mantenir la distància mínima d'1,5 metres.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L'ús de màscara també és preceptiu en els mitjans de transport aeri, marítim, autobús, així com transports públics i privats complementaris de viatgers en vehicles de fins a nou places, si els ocupants del turisme no són convivents. La multa per no portar mascareta en els casos establerts en la llei és de 100 euros. A més de les màscares, serà important així mateix seguir tenint precaució amb les mesures d'higiene i prevenció. Es recomana l'ús de gels hidroalcohòlics, rentat de mans i evitar aglomeracions, encara portant el material de protecció.

La nova normalitat a Espanya està regulada per l'article 4 del reial decret 21/2020 de 9 de juny. La llei comporta el deure general de cautela i protecció de tots els ciutadans. Segons el text, «tots els ciutadans han d'adoptar les mesures necessàries per evitar la generació de riscos de propagació de la Covid-19». La llei també crida a evitar la mateixa exposició a aquests riscos, i estableix el deure de cautela i protecció exigible a qualsevol activitat regulada en el decret. En el text es recullen també les sancions per l'incompliment de la normativa.

Multes de fins a 600.000 euros

Ara per ara, encara no hi ha un criteri per a graduar la resta dels incompliments del decret de la nova normalitat, les multes  establertes a la llei de salut pública poden ser d'entre 3.001 euros i 600.000 euros. La quantia depèn que la realització de les conductes o omissions puguin produir un risc o dany greu per a la salut de la població.

La desaparició de l'estat d'alarma ha estat substituïda per regulacions que ja existien, com la llei de salut pública. Incomplir els aforaments dels locals podrà ser multat amb fins a 30.000 euros. Durant la nova normalitat. Les sancions més habituals pel que fa als locals d'obertura al públic són l'incompliment dels aforaments establerts i no assegurar la distància de dos metres entre persones, taules o grups de taules.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Aquestes multes  aniran en funció del risc de les persones implicades i de la persistència. Es tracta d'incompliments de l'estat d'alarma, de manera que les multes anirien de nou des dels 601 als 30.000 euros. Per a les activitats d'hostaleria i restauració s'especifica la importància d'adoptar aquelles mesures necessàries per evitar aglomeracions, tant dins com a les terrasses, i de garantir que clients i treballadors mantinguin una distància d'almenys 1,5 metres. Quan la distància no es pot mantenir, s'ha de posar l'accent en les mesures d'higiene.


Comentaris

envia el comentari