Catalunya Diari

Municipis lleidatans instal·laran wifi gratuït en espais públics

Els ajuntaments disposaran de 15.000 euros perquè l’empresa que contractin instal·li punts d’accés a Internet en parcs o biblioteques

Quaranta-quatre municipis de les províncies de Barcelona, Girona i Lleida es beneficiaran de fons europeus per instal·lar punts gratuïts d'accés wifi en espais públics com parcs o biblioteques. Concretament, cada municipi rebrà un abonament de 15.000 euros per crear aquests punts d'accés a Internet per part dels ciutadans. Així ho ha fet públic la Comissió Europea aquest dilluns, quan ha anunciat els resultats de la primera convocatòria de la iniciativa WiFi4EU. En total, s'han seleccionat 2.800 municipis dels quals 224 són espanyols. Catalunya, amb 44 municipis seleccionats, és la comunitat autònoma de l'estat més beneficiada en la convocatòria.

La segueixen Andalusia amb 41 i Castella i Lleó amb 30. A les Illes Balears, per la seva banda s'han seleccionat tres municipis, tots a l'illa de Mallorca. Una vegada publicats els municipis seleccionats, l'Agència executiva d'innovació i xarxes (INEA), encarregada de l'execució del programa WIFI4EU, invitarà els municipis beneficiaris a signar els acords de subvenció. Una vegada signats aquest acord, els municipis podran contractar una empresa perquè els instal·li els punts d'accés wifi en espais públics.

Els 2.800 punts d'accés WIFI4EU seran gratuïts i hauran de romandre actius durant com a mínim tres anys, a càrrec dels municipis. Està previst que hi hagi tres noves convocatòries perquè els municipis que no hagin rebut un ajut en aquesta ocasió puguin sol·licitar-ho. La segona convocatòria es posarà en marxa a principis de 2019.

L'aposta de la Diputació de Lleida per desplegar la fibra òptica al territori

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, es va reunir el passat mes de setembre amb el llavors president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, per «accelerar de manera consensuada» el desplegament de fibra òptica a la totalitat de la demarcació de Lleida abans del 2023. Totes dues institucions estan acabant de tancar l'avantprojecte amb la voluntat que, una vegada aprovats els pressupostos respectius per l'any que ve, es pugui licitar per començar obres aquest mateix 2019. El projecte contempla desplegar 1.500 km de cable de fibra òptica per connectar els 231 municipis de la demarcació i 178 polígons industrials.

Puigneró va destacar que «l'acord amb la Diputació permetrà donar un impuls i accelerar el procés de desplegament de la fibra òptica, no només a les capitals de comarca, sinó per poder arribar en els anys vinents a tots els municipis de les comarques de Lleida». El conseller va recordar que la voluntat del Departament és tenir totes les capitals de comarca connectades amb xarxa neutra de la Generalitat. Segons va explicar, ja són set de les dotze capitals de comarca lleidatanes les que tenen connexió amb fibra òptica (La Seu d'Urgell, Balaguer, Tremp, Mollerussa, Cervera, Lleida i Tàrrega) -a banda dels municipis també connectats d'Àger, Térmens, Castell de Mur, La Pobla de Segur i Vilanova de la Barca-, i en resten cinc per connectar (El Pont de Suert, Les Borges Blanques, Sort, Solsona i Vielha).


Comentaris

envia el comentari