Catalunya Diari

El Museu de les Papallones es trasllada a Ribera de Cardós i ja es podrà visitar a finals del mes de juny

Feia quinze anys que estava al poble de Pujalt, al Pallars Sobirà, i desavinences amb l'Ajuntament han motivat el canvi d'ubicació

El Museu de les Papallones obrirà les portes a Ribera de Cardós (Pallars Sobirà) a partir de finals de juny. Un acord entre l'Ajuntament i els propietaris de la col·lecció, Alfons G. Dolsa i Maria Teresa Albarràn, ha permès aquesta nova ubicació. La col·lecció de més de 25.000 exemplars, que fins a finals del 2017, es trobava a Pujalt, al municipi de Sort, s'ha traslladat per un desacord en la gestió del Museu entre l'Ajuntament de Sort, titular de l'edifici, i els promotors i propietaris del fons. D'aquesta manera, s'han posat fi a quinze anys de funcionament del museu a Pujalt i ara, s'obrirà una nova etapa del museu a Ribera de Cardós, en un local de propietat municipal.

Un grup de persones visitant una de les sales del nou edifici del Museu de les Papallones de Catalunya
Un grup de persones visitant una de les sales del nou edifici del Museu de les Papallones de Catalunya | LleidaDiari.cat

Aquest fons científic és considerat com una de les quatre col·leccions de referència a Catalunya juntament amb el Museu de Ciències Naturals de la Citadella, el Centre de Recursos de Biodiversitat Animal de la UB i l'Institut de Ciències del Mar del CSIC. L'acord per acollir el futur museu de papallones a Ribera ja s'ha aprovat en ple i ara solament manca la signatura del contracte entre l'Ajuntament i els propietaris de la col·lecció.

  

  

A Ribera de Cardòs, s'exposaran les mateixes papallones que es mostraven a l'antic museu; unes 3.500. Pel que fa a la resta, fins a arribar a 25.000 estaran a un segon local també propietat de l'Ajuntament. En aquest espai hi haurà el fons científic. Entre les curiositats d'aquesta col·lecció destaca la papallona més gran del món i també la més petita. Però també els insectes més grans de Catalunya i Europa. La joia del Museu és una papallona única al món descoberta a Andorra l'any 1994.

Una de les sales del nou edifici del Museu de les Papallones de Catalunya
Una de les sales del nou edifici del Museu de les Papallones de Catalunya | LleidaDiari.cat

 

A la col·lecció que, a partir de Sant Joan, s'exposarà a Ribera de Cardós, conte les espècies que volen a Catalunya amb totes les seves varietats, i el visitant pot conèixer a fons el seu món, les seves relacions amb l'entorn i tota mena de detalls sobre la seva vida i els seus costums. Amb més de 3.500 exemplars exposats, el visitant pot conèixer detalls sobre el mimetisme, el dimorfisme sexual, geogràfic i estacional, relacions amb els altres insectes, simbiosi i adaptacions al medi.


Comentaris

envia el comentari