Catalunya Diari

El Museu Trepat reivindicarà el paper de la dona a Cal Trepat a través d’una creació artística

L’objectiu és donar visibilitat a històries silenciades durant molt de temps per les estructures patriarcals

Imatge de la presentació del nou projecte sobre dones al Museu Cal Trepat
El Museu Trepat reivindicarà el paper de la dona a Cal Trepat a través d’una creació artística | LleidaDiari.cat

El Museu Trepat de Tàrrega i la Universitat de Lleida (UdL) han iniciat un estudi per documentar el paper que tenien les dones a la Fàbrica Trepat durant el segle XX, que finalitzarà amb una creació artística per reivindicar el seu rol.

Sota el nom 'Absència i presència de la dona a Cal Trepat', el procés d'investigació es vol centrar, sobretot, en les absències de les dones a la fàbrica, ja que el seu paper indirecte també tenia un pes fonamental en el funcionament de Cal Trepat i ha d'ajudar a reflexionar sobre el rol de la dona en les estructures patriarcals de la nostra societat.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La recerca s'ha centrat en el camp de la memòria oral

El projecte està liderat per Glòria Jové Monclús, professora de la Universitat de Lleida, i Roser Miarnau Pomés i Jaume Espinagosa Marsà, del Museu Trepat. La recerca s'ha centrat en el camp de la memòria oral amb diverses entrevistes a esposes, mares o germanes dels treballadors d'aquella indústria, que va ser una de les més importants de l'època a la capital de l'Urgell. L'objectiu de l'estudi és incorporar aquestes veus a la narrativa de la Fàbrica Trepat i poder-les transformar en una creació artística que ajudi a donar visibilitat a aquestes històries silenciades durant molt de temps.

El treball també se centrarà en l'actualitat i analitzarà el paper que té la dona en la nova etapa del Museu Trepat i les diverses actuacions culturals que s'hi realitzen. L'estudi s'ha nodrit dels amplis treballs en els camps de la recerca oral, la memòria històrica i la perspectiva de gènere que s'han realitzat les últimes dues dècades des del Museu Trepat, el Museu Tàrrega Urgell i la Regidoria de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Tàrrega. Aquest elevat volum de material ha servit de base històrica per endegar aquest nou estudi de caràcter pedagògic que veurà la llum en els pròxims mesos i que serà accessible a tots els ciutadans i ciutadanes per reivindicar el paper de la dona en la nostra societat.

El projecte educatiu 'El museu és una escola'

La iniciativa del Museu Trepat i la UdL s'emmarca en el projecte educatiu 'El museu és una escola' que va néixer el 2015 a la universitat lleidatana a càrrec de l'artista uruguaià Luis Camnitzer amb l'objectiu d'aconseguir que els museus i els espais d'art i patrimonials es converteixin en un context real d'aprenentatge. El vessant més pedagògica del projecte 'Absència i presència de la dona a Cal Trepat' es veurà representada amb les col·laboracions que es realitzaran amb els centres d'ensenyament de secundària de la ciutat.


Comentaris

envia el comentari