Catalunya Diari

El Museu Trepat de Tàrrega acull una acció que reivindica el paper de la dona en la societat industrial

El projecte vol reparar la seva absència i ocupar un espai eminentment masculí des d’una perspectiva femenina

El Museu Trepat de Tàrrega ha acollit aquesta setmana una acció artística que reivindica el paper de la dona en aquesta antiga factoria de la ciutat. Es tracta d'una creació col·lectiva realitzada per alumnes de 1r de Batxillerat d'Arts Escèniques de l'EASD Ondara de Tàrrega i plasmada com un «espectacle performàtic".

La proposta du per títol 'Projecte Matriu: absència i presència de la dona a la Fàbrica Trepat' i s'emmarca alhora dins el projecte 'ARART - El museu és una escola' que l'EASD Ondara i el Museu Trepat (de titularitat municipal) desenvolupen amb suport de la Universitat de Lleida (UdL).

La mateixa performance es repetirà fins al divendres 18 de juny en diversos passis. L'entrada és gratuïta i cal fer inscripció prèvia al web www.easdondara.com.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Imatge d'un espectacle al Museu Trepat de Tàrrega
El Museu Trepat de Tàrrega acull una acció que reivindica el paper de la dona en la societat industrial | LleidaDiari.cat

Dirigit per Maria Mora i Marta Agustí

Dirigit per Maria Mora i Marta Agustí, aquest espectacle vol posar de manifest que «la dona va ser i és necessària per a l'existència de la fàbrica Cal Trepat. Volem reparar la seva absència i ocupar un espai eminentment masculí des d'una perspectiva femenina», expliquen els seus artífexs.

En aquest sentit, «oferim imatges per la reflexió dins un espai de bellesa infinita, que proporciona un paisatge social, històric, industrial i humà que es revaloritza des de la visió de les nostres adolescents», detallen des de l'EASD Ondara.

'Projecte Matriu: absència i presència de la dona a la Fàbrica Trepat' s'acompanya d'un treball d'investigació que du a terme l'equip del Museu Trepat per treure a la llum la contribució de les dones en la trajectòria de l'antiga factoria targarina, segons apunta el director de l'equipament, Jaume Espinagosa.

La tasca esdevindrà una ressenya històrica

La tasca esdevindrà una ressenya històrica que valorarà el rol femení dins l'àmbit industrial del segle XX, generalment associat al patriarcat. Fruit del projecte 'El museu és una escola', Cal Trepat acull també des del passat novembre diverses activitats pedagògiques de l'EASD Ondara dinamitzades per Glòria Jové, professora de la UdL.

Així, l'espai museístic s'ha obert a alumnes de diferents especialitats per fer-hi sessions de treball i exposicions vinculades a l'escultura, la ceràmica, el dibuix o el disseny.


Comentaris

envia el comentari