Catalunya Diari

Els museus de Guissona, la Noguera i Tàrrega apropen l'arqueologia a la ciutadania

Els tres espais de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran han fet activitats populars en el marc de les Jornades Europees d’Arqueologia

Imatge d'una visita al Pla d'Almatà de Balaguer
Els tres espais de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran han fet activitats populars en el marc de les Jornades Europees d’Arqueologia | LleidaDiari.cat

La demarcació de Lleida ha estat ben representada en les Jornades Europees d'Arqueologia 2020, iniciativa que ha tingut lloc el 19, 20 i 21 de juny, gràcies a la participació de tres espais de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran: el Museu de la Noguera, el Museu TàrregaUrgell i el Museu de Guissona.

Visites guiades, una pel·lícula documental i una conferència virtual centrades en el món de l'arqueologia en clau lleidatana han estat les propostes dels tres centres, que han volgut participar activament en les Jornades malgrat les limitacions marcades per l'actual situació sanitària i respectant sempre els protocols de seguretat i higiene.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del Lleida Diari on comentem entre tots les notícies de Lleida! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Diverses visites guiades amb grups d'un màxim de 10 persones

Sota el lema 'Visita desconfinada al Pla d'Almatà', el Museu de la Noguera ha portat a terme el matí de dissabte diverses visites guiades amb grups d'un màxim de 10 persones a aquest emblemàtic espai arqueològic (de fet, el jaciment d'època andalusina més gran de Catalunya), les quals han anat a càrrec de Carme Alòs i Eva Solanes, arqueòlogues del Museu de la Noguera i membres de l'equip d'excavació. Cal recordar que aquest estiu, del 6 al 18 de juliol, tindrà lloc una nova campanya arqueològica al Pla d'Almatà que inclourà una prospecció superficial amb maquinària pesant de l'anomenat Barri dels Terrissers i una excavació més detallada de 17 dels 34 enterraments descoberts a la necròpoli andalusina del segle XI (les altres 17 ja es van treballar l'any passat).

Per la seva banda, el Museu Tàrrega Urgell va organitzar una doble activitat. Dissabte va fer una sortida matinal al jaciment arqueològic del Pla de les Tenalles de la Mora amb la participació d'una vintena de persones (distribuïdes en dos grups), a càrrec dels arqueòlegs Anna Colet i Oriol Saula, mentre que el dijous anterior va organitzar una conferència via zoom titulada 'Les excavacions al Pla de les Tenalles de la Mora, la represa de la investigació'. La visita al jaciment (un poblat ibèric tardà descobert als anys 50 per l'historiador Ramon Boleda, actualment en procés d'excavació) va servir per explicar als participants el desenvolupament de les actuacions antigues de la segona meitat del segle XX i de les noves zones obertes amb la represa de la investigació al poblat a partir del 2015.

 

El Museu de Guissona reobre el Parc Arqueològic

Finalment, El Museu de Guissona ha estrenat el documental 'Les arrels de Guissona', el qual explica els orígens de la vila de Guissona a través dels materials recuperats en les excavacions de la plaça Vell Pla (el primer poblament conegut a la zona) i que es pot veure des de divendres passat al web del museu. La gravació és un repàs al passat de la ciutat que va des de l'Edat de Bronze final a l'època romana, passant pel període ibèric, a través dels materials, objectes i estructures construïdes durant 10 segles en aquest indret.

Cal remarcar que el museu reobre aquest dilluns el Parc Arqueològic, que inclou la porta nord i la muralla, un barri de cases, una torre defensiva, el cementiri, una casa senyorial i les termes. Per tal d'evitar problemes sanitaris, se substitueix el sistema clàssic d'audioguia per la consulta dels diferents espais amb codi QR amb els mòbils dels mateixos visitants.

L'objectiu de les Jornades Europees d'Arqueologia

L'objectiu de les Jornades Europees d'Arqueologia és la promoció i visualització de tots els treballs relacionats amb l'arqueologia. És una iniciativa adreçada al gran públic, al qual es vol fer arribar tot el coneixement disponible d'aquesta disciplina, juntament amb el descobriment o redescobriment del patrimoni territorial i de la història. Hi participen jaciments arqueològics, museus, centres arxivístics i laboratoris, entre altres entitats. Els tres museus de la demarcació de Lleida que participen en aquesta edició pertanyen a l'Arqueoxarxa, associació catalana de museus i jaciments arqueològics impulsada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya.


Comentaris

envia el comentari