Catalunya Diari

Neix Cendrart, una proposta artística per dinamitzar la zona de l’incendi de la Ribera d’Ebre

Se celebrarà els dies 5 i 6 i reunirà 30 artistes de tot Catalunya que presentaran les seves propostes artístiques en una finca del municipi de Maials

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

El vicepresident primer de la Diputació, Jordi Latorre, i la diputada Helena Martínez han participat aquest dimarts en la roda de premsa de presentació de 'Cendrart. Trobada d'art per a la terra', que se celebrarà a Maials els dies 5 i 6 d'octubre en indrets que van patir els focs del passat estiu que van arrasar milers d'hectàrees de les comarques del Segrià, les Garrigues i la Ribera d'Ebre. La presentació –que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació– ha comptat amb les intervencions dels representants de l'Associació Capitonya-Ateneu Maialenc, Lídia Sabaté i Francesc Sales.

Amb aquest projecte es pretén dinamitzar la zona afectada per l'incendi i tornar a posar aquestes poblacions al mapa per tal que la gent recordi el patiment de tantes famílies que han perdut les seves finques per culpa del foc i per fer palesa la problemàtica que hi ha amb la cura dels espais forestals i la manca d'atenció i ajudes que tenen els pagesos i que provoca l'abandó dels camps.

 

Donar color, vida i visibilitat a un espai

La finalitat d'aquesta iniciativa és donar color, vida i visibilitat a un espai, un territori que ha quedat devastat per les flames i que ara és un mar de cendra grisa sense cap mena de soroll ni senyal de vida. En aquest sentit, Jordi Latorre ha considerat aquesta iniciativa com «innovadora» perquè des del foment de l'art s'ajuda a un territori que ha patit un canvi substancial.

Les intervencions artístiques seran diverses i emmarcades en una esplanada de 2 km de llarg de conreus i bosc al mig un camí pla i accessible a tothom, en una zona devastada per l'incendi. Aquestes intervencions s'hauran d'inscriure en l'entorn del bosc cremat, el que Lídia Sabaté defineix com una 'land art' en una natura morta i que permetrà veure els projectes que presentaran 30 artistes arribats de diferents indrets de Catalunya i en especialitat també molt diverses.

La reivindicació «en positiu» com a territori

Per la seva banda, Francesc Sales ha destacat la reivindicació «en positiu» com a territori d'aquesta zona perjudicada, recordant a la ciutadania que «també existim» i que la gent de la zona també vol viure de la terra dignament. El lloc és una zona del terme municipal de Maials, a uns set quilòmetres del centre urbà, a la partida de l'Espartell, al límit del terme, tocant amb el de Flix. És una zona a la qual s'arriba per la C-12 i al km 102 s'agafa un desviament cap a la vella carretera de Flix.

Els artistes que faran les seves intervencions de manera altruista són: Lily Brik, Sarah Misselbrook, Emilia Figuls, Palmira Rius, Divina Sabaté, Edda Schaumann, Lupe Ribot, Júlia i Víctor Mata, Matia Luke, Dolors Simó, Jordi Jové i Espe Ponts, Annabel Encontra, Carme Bayo, Ariane Patout i René Müller, Alba Falcó, Joan Pujol Tanet, Laia Renau, Urban Sketchers, Maite Villafranca i Jordi Zaldíbar, Teresa Valentí, Marta Pruna, Esther Lladonosa, Judith Guiu, Albert Guci, Pinto's Artesania, Julià Florensa, Martí Rosell, Marta Vallerspí i Exposició Fotogràfica.

La trobada d'artistes comptarà amb la col·laboració de l'Associació Rebrotem, que es dedica a recollir fons i fer accions per fer front als danys causats per l'incendi.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari