Una ossa eslovena reintroduïda a la part francesa del Pirineu occidental ha sortit de la hibernació amb dos cadells, segons ha informat la prefectura dels Alts Pirineus de França. La Fundación Oso Pardo, per la seva part, ha remarcat que aquest és el primer naixement d'ossos al Pirineu occidental en els últims quinze anys.
D'altra banda, el projecte PirosLife, ha publicat un vídeo on es veuen dos ossos de dos o tres anys, germans, que juguen després de la hibernació. Aquest projecte vetlla per consolidar el futur de l'os bru dels Pirineus en convivència amb l'entorn, les persones i l'activitat econòmica del territori.
L'os Goiat va atacar la setmana passada una ovella i una cordera d'un mes d'edat al municipi de Bausen (Val d'Aran), segons van confirmar els agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran a través del seguiment que fan d'aquest exemplar mitjançant un collar GPS.
D'aquesta manera, van poder constatar la seva presència a la zona al voltant de les tres de la matinada d'aquest dimecres. Després del seu primer atac confirmat després del període d'hibernació, el 15 d'abril passat, es va activar la segona fase del protocol d'intervenció amb ossos al Pirineu -aprovat pel Conselh, la Generalitat de Catalunya, els governs d'Aragó i Navarra i el Ministeri per a la Transició Ecològica- per foragitar l'animal.
Segons aquest protocol, cal realitzar diverses intervencions de condicionament aversiu amb l'exemplar per tractar de canviar els seus hàbits. Aquestes actuacions consisteixen en un conjunt de tècniques que inclouen, entre d'altres, l'ús de pirotècnia o de bales de fogueig i de cautxú, les quals s'han d'aplicar quan l'animal està duent a terme una conducta considerada inadequada.
A més, si a través d'aquestes mesures no s'assoleix el propòsit perseguit, la situació s'analitzarà per part del grup de treball previst al protocol, que valorarà si cal extreure a Goiat del medi. L'ovella i la cordera atacades per Goiat aquest dimecres no estaven protegides per cap mesura dissuasiva. Cal recordar que el Govern i el Conselh han desplegat cinc gàbies a l'Aran i el Pallars Sobirà per capturar ossos i col·locar-los un GPS en el marc del programa Piroslife.
Més notícies: