Catalunya Diari

Neixen sis nous cadells d'os bru als Pirineus catalans durant el 2017

Ja són 43 els exemplars distribuïts en una àrea de 4.900 quilòmetres quadrats entre Catalunya, Aragó, Navarra i França

Imatge de fototrampeig al Port de Tavascan del juliol del 2017 en què es poden veure dos exemplars d'os bru
Imatge de fototrampeig al Port de Tavascan del juliol del 2017 en què es poden veure dos exemplars d'os bru | LleidaDiari.cat

La població d'ossos als Pirineus ha arribat el 2017 als 43 exemplars identificats entre Catalunya, Aragó, Navarra i França. El gruix de la població (41) es localitza a la zona central, que inclou una superfície d'uns 4.000 quilòmetres quadrats que abasta el Pirineu de Lleida i l'Aran, l'Alta Garona i l'Arieja. Els altres dos exemplars s'han localitzat als Pirineus Atlàntics, encara que també s'han apropat als Pirineus centrals. En els últims anys, la distribució d'ossos als Pirineus s'ha ampliat, passant d'estar presents en una àrea de 3.800 quilòmetres quadrats el 2015 a ocupar-ne 4.900 actualment. Concretament, a Catalunya, el 2017 s'han identificat 25 exemplars (deu mascles, dotze femelles i tres amb sexe no identificat), segons Territori i Sostenibilitat. En tots els Pirineus, el 2017 han nascut set cadells de quatre femelles: Dos de Caramellita, dos d'Isil, dos de Plume i un de Chataigne. Sis d'aquests han nascut a Catalunya, concretament els de Caramellita, Isil i Plume.

Femella amb dos cadells d'os
Femella amb dos cadells d'os | LleidaDiari.cat

 

Les xifres corroboren la tendència a l'alça de la població d'ossos, que ha anat creixent els últims anys, passant de 31 individus el 2014 i 32 el 2015 a 41 el 2016. Així, a més dels set nous cadells (dos mascles, una femella, i quatre amb sexe no identificat), els 43 exemplars identificats el 2017 es divideixen en 21 adults (set mascles i catorze femelles) i quinze subadults de dos, tres i quatre anys (nou mascles, cinc femelles i un amb sexe no identificat). Tanmateix, l'absència de dades en els últims dos anys, ha fet que el 2017 es donin per desapareguts dos individus: el mascle Moonboots i la femella Patoune. Pel que fa al mascle Pyros, les càmeres de fototrampeig el van captar per última vegada a finals de març i principis d'abril del 2017.

Mapa de distribució d'ossos als Pirineus
Mapa de distribució d'ossos als Pirineus | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari