Catalunya Diari

La neu deixa incomunicats alguns pobles del Pallars

A poc a poc els pobles del Pirineu van tornant a la normalitat després de la nevada més important del que portem de temporada

Llevaneus
L'entrada a la carretera de Baiasca, al Pallars Sobirà, plena de beu i la general neta. Es veu el pas d'una màquina llevaneu | LleidaDiari.cat

La forta nevada que ha caigut a tot el Pallars, de nord a sud, ha complicat les tasques de neteja de les vies locals, aquelles que porten als pobles més petits. Tot i que les màquines llevaneu no han deixat de treballar els quilòmetres de carreteres a netejar són moltes i alguns pobles del Sobirà com Baiasca, Arestui o Aidí encara esperen que les llevaneu arribin al poble. Al Jussà dels 475 quilòmetres de carreteres, un total de 229 les gestiona el Consell Comarcal. 

L'ens lamenta que té el doble de quilòmetres que la Generalitat, la Diputació conjuntament. Quan les nevades són generalitzades els mitjans comarcals no donen l'abast i demanen paciència als veïns. Argumenten que es van netejant totes les vies de manera progressiva. El vent comença a bufar i fa que la neu compliqui la visibilitat als conductors en algunes carreteres i la neu torni a la calçada.

Neu
Una noia retirant neu per poder treure un vehicle | LleidaDiari.cat

 

El problema del vent

Diversos sectors del Pirineu per sobre dels 1.500 metres d'altitud han acumulat més de 50 centímetres de neu nova des de l'inici de la nevada el 22 de gener. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la redistribució pel vent ha generat importants sobreacumulacions. A Certascan (2.400 metres) s'han registrat 73 centímetres, a Sant Joan de l'Erm (1.720) se n'han acumulat 65, i a Malniu (2.230), 62. A Sasseuva (2.228 metres) i a la Bonaigua (2.266) hi ha 53 centímetres de neu nova. A més, han caigut 42 centímetres a Ulldeter (2.410) i 40 a Núria (1.971 metres) i a Os de Civís (1.640). Al Cadí Nord (2.143 metres) hi ha 32 centímetres, i a Port del Comte, 10.

El vent és notícia aquest dijous a Catalunya, ja que bufa amb força o molta força arreu, sobretot al matí, raó per la qual tot el territori està en alerta en aquest sentit. La nevada anirà a menys al Pirineu però encara seguirà a la cara nord, tot i que més feble. Protecció Civil de la Generalitat té activats en fase d’alerta els plans VENTCAT i NEUCAT. Les ventades continuaran sent fortes o molt fortes a gran part del territori, si bé el temporal anirà a la baixa a partir del migdia a Lleida, Barcelona i part de Girona. No obstant, el mestral i la tramuntana continuaran durant tota la jornada a les comarques de Tarragona, a l’Empordà i al Pirineu, on es poden superar els 90 o 100 km/h.

Llevaneus
Dos màquines llevaneu a la carretera d'Espot | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari