Catalunya Diari

Noies de la Pobla de Segur demanen que les dones també puguin baixar les falles de la muntanya

Es debatrà aquest dissabte en assemblea

Un grup de fallaires amb les falles enceses pels carrers de la Pobla de Segur
Un grup de fallaires amb les falles enceses pels carrers de la Pobla de Segur | LleidaDiari.cat

Les falles també és cosa de dones, o no? En tot cas, això és el que debatran en assemblea l'Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur. Segons avança aquest dijous el diari 'Segre', un grup de noies de 18 han demanat poder baixar les falles de la muntanya i trencar així amb una tradició que, fins ara, només estava protagonitzada per homes. Així doncs, aquest dissabte es debatrà envers la pregunta sobre si el rol de fallaire ha de ser només «una cosa d'homes». L'origen de les falles al Pirineu és mil·lenari i, concretament la Pobla, la baixada de falles es remunta als anys 50, quan el poble era un important centre econòmic i les seves festes un actiu per la regió. L'Alcalde Boixareu les va impulsar de la mà de l'Esbart Dansaire. Conjuntament amb altres falles i festes del foc solsticials de les dos vessants del Pirineu, van ser incloses a la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l'1 de novembre 2015.

El 17 de juny es pugen les falles a la muntanya

Tal com expliquen des de l'Ajuntament de la Pobla, el 17 de juny a la tarda els fallaires pugen a la muntanya de Santa Magdalena amb les falles d'avellaner i pi sec que s'han construït els dies abans de la festa. Mentrestant, les pubilles es preparen amb el tradicional vestit de catalana per trobar-se amb les famílies al Molí de l'Oli quan la nit està a punt de caure. Quan es comença a fer de nit les pubilles i els poblatans i poblatanes baixen fins al peu de la muntanya de Santa Magdalena a esperar els fallaires que, quan arriben, pugen en processó amb la seva pubilla fins a l'església per fer-li una ofrena a la marededéu de Ribera.

Per acabar es fa una ballada de sardanes a la plaça de la Pedrera i un sopar popular per als fallaires i les pubilles. Aquesta tradició mil·lenària és possible que faci un gir enguany amb l'autorització de la baixada de falles des de la muntanya de les dones. Fins ara, tal com s'ha comentat anteriorment, elles esperaven els homes al Molí d'Oli. A partir d'aquest juny, pot ser, s'escriurà un nou capítol en la història fallera del Pirineu.


Comentaris

envia el comentari