Catalunya Diari

La novena edició de la Rialp Matxicots aplegarà 800 esportistes i al voltant de 3.000 persones

Es disputarà el 15 i el 16 de setembre

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

La 9a edició de la Rialp Matxicots es disputarà pels paisatges i els racons més espectaculars del Pallars Sobirà el cap de setmana del 15 i el 16 de setembre, amb la població de Rialp com a centre neuràlgic. La prova, que s'ha presentat aquest migdia a la sala de premsa de la Diputació de Lleida, s'ha convertit en tot un referent de les curses de muntanya en l'àmbit estatal i l'edició d'enguany serà una de les més internacionals, amb la participació de corredors procedents de França, Alemanya, el Regne Unit, els Estats Units, Guatemala i Andorra, entre d'altres. En aquesta novena edició s'hi han inscrit uns 800 esportistes i es preveu l'assistència durant el cap de setmana d'unes 3.000 persones entre corredors, acompanyants i voluntaris.

La presentació va comptar aquest dimarts amb la participació del vicepresident quart de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre; l'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich; del representant territorial d'Esports de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Joan Segura, i dels membres del comitè organitzador Joan Antoni Obiols i Kiko Peris, director tècnic. El vicepresident Jordi Latorre, ha expressat el suport de la Diputació de Lleida a aquesta prova, i ha ressaltat l'esforç i la feina que es fa des de l'ajuntament de Rialp que «ha sabut consolidar el municipi com a destinació de turisme esportiu de primera magnitud al nostre territori, tant en l'àmbit de competicions com d'estades esportives i activitats al voltant de l'esport al llarg de tot l'any». Latorre També ha tingut paraules d'agraïment i de felicitació cap als organitzadors de la cursa per mantenir any rere any aquest alt nivell de la prova i fer-la molt atractiva pels corredors amb la incorporació cada any de diferents novetats.

El veritable cor de la cursa «són els participants»

L'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, ha agraït la col·laboració de les diferents administracions que fan possible aquesta cursa, com ara la Diputació, la Generalitat i el Consell Comarcal, entre altres entitats, i ha tingut paraules de reconeixement a la gran tasca que porten a terme els voluntaris de «la família Matxicots» formada per més d'un centenar de persones. En aquest sentit Sabarich ha explicat que l'ajuntament fa possible que administrativament i organitzativament la cursa tiri endavant, però ha subratllat «que el veritable cor i ànima de la prova són els participants i el seguit de voluntaris que durant tot l'any hi posen tot el temps i diners de manera altruista per tal que aquesta cursa tiri endavant i continu essent un referent».

Per Sabarich la Rialp Matxicots està plenament consolidada i actualment té molt de renom i de reconeixement en el seu àmbit. També ha explicat que els organitzadors limiten el nombre de participants fins a arribar en l'edició d'enguany a un màxim de 800. Tanmateix ha manifestat «que tots els ingressos que es recaptin, ja sigui via inscripcions, subvencions per part de les administracions o bé via aportacions dels comerciants o de petits empresaris, van destinats al 100% als corredors», segons l'alcalde de Rialp. El pressupost d'enguany està al voltant dels 60.000 euros. Per Sabarich la cursa RialpMatxicots posiciona el municipi de Rialp tant en l'àmbit turístic com mediàtic durant celebració de la prova i ha afirmat que pel cap de setmana del 15 i el 16 de setembre el municipi tindrà plena ocupació turística i també repercutirà en altres municipis de la comarca del Pallars Sobirà.

Joan Segura, com a representant territorial de l'esport a Lleida, ha explicat que la RialpMatxicots des de fa alguns anys és la cursa més valorada en l'àmbit català pels mateixos corredors. Per la seva banda, Joan Antoni Obiols, del comitè organitzador ha donat a conèixer que la RialpMatxicots d'enguany passarà per tots els nuclis de població del municipi de Rialp a través de les diferents proves que s'han previst. Kiko Peris, director tècnic de la cursa ha descrit les cinc propostes que enguany ofereix la Rialp Matxicots. La prova reina de la cursa és la Combinada –suma de les competicions de la Trail i la Mitja–, amb els seus 83 km i 6.500 m de desnivell positiu, que es disputarà en dos dies (el dissabte i el diumenge) i enguany permet participar per parelles masculines, femenines o mixtes. 

El dissabte es disputarà la Trail, que s'amplia fins als 60 km i 5.000 m de desnivell positiu, amb les noves ascensions a la Pala d'Eixe i la serra de Posa. Aquesta serà la primera etapa de la Combinada. El dissabte també tindrà lloc la nova modalitat de la Marató, que promet emocions fortes amb els seus 44 km i 4.000 m de desnivell positiu. El diumenge serà el torn de la Mitja marató, de 23 km i 1.500 m de desnivell positiu. Finalment tindrà lloc una Caminada no competitiva, d'11 km i 600 m positius, també el diumenge, que unirà els pobles de Roní i Rialp. Un recorregut totalment nou passant per paratges espectaculars com el barranc de Macià i Sant Joan de Colinos.


Comentaris

envia el comentari