Catalunya Diari

Oberta la dosi de record per als joves d'entre 18 i 29 anys

Només podran posar-se la vacuna aquelles persones que faci vuit mesos que s'hagin posat la segona

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha obert aquest dimecres el calendari de cites perquè es vacunin amb la dosi de record els joves d'entre 18 i 29 anys, però ha de fer vuit mesos que s'hagin posat la segona. Inicialment, per tant, seran persones que es van vacunar abans del que els tocava per edat, com ara cuidadors de gent gran. Aquest grup d'edat es va començar a immunitzar de forma massiva a l'estiu. En roda de premsa, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que han obert aquest grup d'edat de forma progressiva perquè es puguin vacunar les persones que feia mesos que havien completat la pauta però que la idea és acabar aplicant el llindar dels cinc mesos -quan s'ha rebut Pfizer o Moderna- de la resta de franges.

La setmana passada es va permetre que es posessin la tercera dosi les persones d'entre 30 i 39 anys si havien passat almenys cinc mesos des de l'última punxada, després que la Comissió de Salut Pública estatal en reduís l'interval, que fins ara es trobava en sis mesos per a les vacunes d'ARN missatger (Pfizer o Moderna). Cabezas ha indicat que ara hi ha molts grups oberts per rebre la tercera dosi (tots els majors de 30 anys) i que han volgut «avançar-se una mica» en la següent franja. La secretària de Salut Pública ha assenyalat que la previsió és que «molt aviat» puguin vacunar-se la resta de persones de 18 a 29 anys, però no n'ha donat més detalls. 

El 70,6% de les embarassades, vacunades

En la roda de premsa setmanal, Cabezas ha facilitat dades de vacunació com que el 70,6% de dones embarassades i un 71,2% de dones que acaben de parir es troben vacunades correctament a Catalunya. La responsable de Salut Pública ha recordat que la vacuna és una «recomanció claríssima» també en aquest grup. 

Pel que fa als hospitalitzats amb Covid-19, el 67% dels hospitalitzats amb coronavirus estan ingressats específicament a causa de la malaltia i el 33%, estan contagiats però ho estan per altres causes; per exemple, malalties de base que s'han descompensat o bé ingressats per una altra patologia o motiu i, a més, se'ls ha detectat el virus. A l'UCI, 92% dels pacients ho estan per Covid-19 i un 8%, amb covid-19. Són dades inèdites que amplien la radiografia sobre hospitalitzacions. 


Comentaris

envia el comentari