Catalunya Diari

Obren diligències contra Endesa per presumpte delicte ecològic al Pallars

La CUP va denunciar que durant hores les elèctriques havien assecat pràcticament el riu en plena fresada de la truita

Riu Flamisell
Imatge del riu Flamisell pràcticament sec. Imatge del 8 de gener del 2019 | LleidaDiari.cat

La Fiscalia de Medi Ambient de Madrid ha obert diligències contra la companyia Endesa per presumpte delicte ecològic al riu Flamisell, al Pallars Jussà, segons ha pogut saber l'ACN. Aquesta investigació per part de la Fiscalia arriba dies després que la CUP de la Vall Fosca denunciés (8 de gener), que durant unes hores les elèctriques havien assecat pràcticament el riu en plena fressada de la truita. La formació ho va fer a través de les xarxes socials i posteriorment als Agents Rurals. La Fiscalia ha fet saber directament a la CUP que obre les diligències per presumpte delicte ecològic per incompliment de condicions de les concessions.

La central de Capdella té un cabal ecològic fixat per concessió (de l'any 1911) de 1.000 litres per segon que aquesta central no deixa anar al riu com especifica la concessió, afirma la CUP.

  

La CUP de la Vall Fosca celebra que la fiscalia hagi obert d'ofici diligències per esclarir la situació per tal que «es determinin les responsabilitats penals que se'n puguin derivar i es rescabalin els danys fets durant tots aquests anys amb una sanció exemplar». La formació espera que «es restitueixi d'una vegada per totes» un cabal mínim de 1.000 litres per segon al riu Flamisell.

La CUP ha explicat que quan hi ha alguna avaria o parada no programada en alguna de les centrals del riu Flamisell «el cabal queda interromput i pràcticament s'asseca el riu», amb els grans danys que això provoca a la fauna i a la salut del riu. Segons la formació anticapitalista «l'origen del problema però se situa a la central de Capdella que no deixa anar al riu el cabal acordat com especifica la concessió». Per tant, si la central de Capdella, sumant a l'aigua que baixa de Sallente i de Rus alliberés aigua al riu fins a 1.000 l/s el riu portaria sempre almenys aquesta quantitat com estableix la concessió, de manera que si alguna central aigües avall de Capdella s'avariés, seguiria estant garantit el cabal ecològic del riu.

No obstant això, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) no recull aquesta condició en el registre d'aigües. La CUP de la Vall Fosca afirma que tampoc l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ni el cos d'Agents Rurals exigeixen aquest cabal ecològic a la companyia, que si bé no figura en el registre d'aigües està establert a la concessió, publicada el 8 de juliol de 1911 al Butlletí Oficial de la Província de Lleida. La CUP fa responsable a la companyia Endesa «el Flamisell sigui un riu mort» entre la central de Capdella i Molinos i «pateixi greus davallades del cabal'' entre Molinos i Senterada «comprometent la viabilitat de les poblacions de truita del país que hi queden».

La CUP «la passivitat de les administracions competents» i la seva «inoperància» per fer complir el cabal ecològic del riu Flamisell. Denuncien també «la caducitat de les concessions i la necessitat de reversió de les mateixes» i de les instal·lacions que les constitueixen al municipi.

 

La resposta d'Endesa

La companyia Endesa es defensa de les acusacions per part de la CUP Vall Fosca d'haver assecat el riu Flamisell el dia 8 de gener, coincidint en l'època de fressa de les truites. L'elèctrica argumenta que durant tot el mes ha mantingut totes les hidroelèctriques que té a la vall funcionant per evitar que les canonades es congelessin. Endesa ha dit que no és l'única empresa que opera a la vall i desconeix si altres agents van actuar al riu. Aquestes declaracions arriben després que La Fiscalia de Medi Ambient de Madrid hagi obert diligències contra Endesa per presumpte delicte ecològic al riu Flamisell, al Pallars Jussà. La CUP ho va denunciar a través de les xarxes socials i posteriorment als Agents Rurals. Endesa diu que no ha rebut cap denúncia formal de ningú.


Comentaris

envia el comentari