Catalunya Diari

La Paeria de Cervera capgira el retrat de Felip V, que acabarà retirant

Segons l'alcalde, Ramon Royes, «aquests quadres simbolitzen una època molt fosca i negativa per a Catalunya»

Imatge del quadre de Felip V de bocaterrosa
Imatge del quadre de Felip V de bocaterrosa | LleidaDiari.cat

La Paeria de Cervera retirarà en les setmanes vinents els retrats reials que es conserven en dues sales de l'històric edifici municipal. Es tracta de 25 retrats del segle XVII i XVIII des dels Reis Catòlics fins a Ferran VII juntament amb les respectives esposes. Els retrats es conservaran i gestionaran adequadament des del Museu Comarcal de Cervera. Segons el paer en cap, Ramon Royes, «Felip V, el primer dels monarques hispànics de la dinastia dels Borbons va ser el responsable d'un greu retrocés en les llibertats i drets del poble català quan el 1716 va promulgar el Decret de Nova Planta». Per Ramon Royes, «aquests quadres simbolitzen una època molt fosca i negativa per a Catalunya i és anacrònic que estiguin exposats en un edifici que és la casa de tots els cerverins, quan el seu lloc ha de ser el Museu».

  

Royes afegeix que «una exhibició de monarques, molts d'ells Borbons, no s'adiu amb un espai que ha de ser la representació de la ciutadania a partir dels valors democràtics i de llibertat». El paer en cap diu «que a l'hora de prendre aquesta decisió també s'ha tingut en compte el paper del rei Borbó Felip VI, defensant l'actitud i decisions del Govern d'Espanya, que ha aplicat l'article 155 de la Constitució espanyola contra el poble català, fet que com a mínim s'ha de qualificar d'injust i decebedor».

I hi veu «un clar paral·lelisme amb l'aplicació contra Catalunya del Decret de Nova Planta el 1716, que suposà la pèrdua de llibertats d'expressió, presos polítics, atacs a la llengua i cultura catalana i la intervenció i dissolució de les institucions catalanes, igual que ara en ple segle XXI». Royes diu que «ens sentim extremadament lluny de l'Estat espanyol i volem simbolitzar el nostre rebuig als Borbons i el que van fer fa 300 anys posant el retrat de Felip V capgirat durant unes setmanes abans de treure tots els retrats d'un edifici que es diu Paeria i que representa uns valors que res tenen a veure amb el comportament dels Borbons amb el poble català».


Comentaris

envia el comentari