Catalunya Diari

Els pagesos finalitzen una «bona collita» del cereal gràcies a les pluges i a les temperatures fresques

El sector destaca la qualitat del gra i la millora dels preus, tot i que avisa que els costos també han pujat

Els productors de cereal d'hivern tanquen aquest mes de juliol una «bona» campanya de recol·lecció, que fins i tot ha estat millor a la que preveien a l'inici de la sega. Això es deu a les pluges i a les temperatures fresques de finals de maig i durant el mes de juny que han ajudat a millorar la producció i la qualitat dels cultius.
 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

«Esperàvem una collita normal cap a baixa i podem dir que tenim una collita normal cap amunt», valora el responsable de cereals i herbacis d'Unió de Pagesos, Santiago Caudevilla, que destaca també la millora dels preus tot i que avisa que els costos de producció també han pujat. El Departament d'Acció Climàtica preveu que la producció de blat pugi un 25%, mentre que la d'ordi es manté. 

Imatge d'una màquina recol·lectant ordi
Els pagesos finalitzen una «bona collita» del cereal gràcies a les pluges i a les temperatures fresques  ACN

Una bona campanya del cereal

Des d'Unió de Pagesos expliquen que la campanya de recol·lecció del cereal, que va començar a finals de maig i s'ha allargat fins a mitjans de juliol, ha estat «bona» tot i que «no excepcional, perquè podria haver estat millor». Això, malgrat les previsions inicials eren fins i tot pitjors i apuntaven a una collita «normal tirant a fluixa», diu Caudevilla. 
 

El productor d'Arbeca (Garrigues) Jaume Solé també ha dit que la campanya del cereal ha estat millor a la de l'any passat i, a nivell general, també l'ha qualificat de «bona». De fet, ha dit que l'augment de la producció, especialment a les finques de regadiu, ha fet que hagi hagut d'allargar una setmana més els treballs de recol·lecció.
 

Solé ha indicat que la mitjana de les produccions que, de moment, ha registrat a les seves finques són d'uns 5.000 quilos per hectàrea als camps de secà, i d'entre 10.000 i 10.500 quilos per hectàrea als de regadiu. Per contra, denuncia els nombrosos danys de fauna que han patit enguany i que, segons diu, van en augment.

Els preus «s'han comportat»

Així mateix, Unió de Pagesos celebra que els preus dels cereals s'han comportat, tot i ser conscients que no és una situació favorable per al sector ramader. Però el sector del cereal ho necessitaven perquè portàven anys molt dolents tirant de patrimoni perquè no cobríen costos de producció i aquest any hem arribat a costos raonables. Tot i això, torna a dir que no són preus excepcionals ja que els costos de producció també han pujat.
 

Per altra banda, les previsions del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural corresponents al mes de juny ja indiquen aquesta millora en la producció. Especialment pel que fa el blat, que preveuen que enguany augmentarà un 25.1% i se situarà en unes 541.810 tones a Catalunya. En ordi, la producció es mantindrà lleugerament per sota respecte l'any passat i arribarà a les 734.200 tones, un 6.6% menys. A la demarcació de Lleida, el departament preveu que la collita de blat augmenti un 32,83% i assoleixi les 352.950 tones, mentre calcula que la d'ordi caurà un 4.9%, fins a les 522.200 tones.

Actualment, a Catalunya hi ha una superfície de cultiu de 102.990 hectàrees de blat, i de 157.220 hectàrees d'ordi, unes xifres similars a l'any 2020, segons dades del departament.


Comentaris

envia el comentari