Catalunya Diari

El Palau d'Anglesola canvia l'enllumenat del poble a led

La mesura afecta mil 1.447 fanals, la totalitat d'enllumenat públic de la vila

El Palau d'Anglesola canvia aquesta tardor les lluminàries existents a tecnologia LED. L'actuació, finançada en un 50% per fons europeus, permetrà un estalvi energètic i econòmic important, a més a més de millorar la qualitat lumínica d'algunes zones del municipi.

Els leds substituiran els punts actuals, menys eficients, que són de vapor de sodi, de mercuri, al·lògens i fluorescents. La factura elèctrica del Palau d'Anglesola en enllumenat públic del 2020 va ser de 98.368 € (737.460 kWh) i la previsió inicial era reduir-la almenys un 55%, una dada que, amb la pujada desmesurada del cost de la llum dels darrers mesos, segur que serà superior i per tant la inversió s'amortitzarà amb menys temps.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

A l'estalvi energètic de la reforma cal sumar-hi també l'estalvi en manteniment i reposició de làmpades (uns 35.000 € anuals), ja que els leds tenen una vida útil superior a altres tecnologies.

Imatge d'un carrer del Palau d'Anglesola
El Palau d'Anglesola canvia l'enllumenat del poble a led | LleidaDiari.cat

Un import de 574.612,76 €

L'obra, d'un import de 574.612,76 €, l'executa Muntatges Lleida i es finalitzarà aquest mes d'octubre. S'instal·len llumeneres d'una potència entre 35 i 70 W, distribuïdes segons diferents característiques de la via pública: amplada dels vials, zones fosques, parcs i jardins... A més a més, aquestes noves lluminàries disposen d'un sistema de reducció de potència que al cap de 3 hores redueix un 25% de consum i al cap de 5 hores un 50%.

A banda de l'eficiència energètica, l'obra també contempla millorar els paràmetres lumínics de la vila, corregint els punts foscos i actuant sobre les zones que no respecten el mapa de protecció envers la contaminació lumínica. També s'aprofita per millorar alguns quadres elèctrics de la població i dotar-los d'un centre de control centralitzat, un software per poder integrar la telegestió en l'enllumenat.


Comentaris

envia el comentari